Loslaten, hoe doe je dat?

Ik heb regelmatig mensen in mijn praktijk die heel veel moeten van zichzelf. Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een prachtige kwaliteit. Maar dit kan ook doorslaan richting controlefreak. Alles zelf in de hand willen houden. Je trekt taken naar je toe of maakt het jouw verantwoordelijkheid. Want als jij het doet, weet je dat het gebeurt en dat het goed gebeurt. En na een tijdje loop je over. 

Irritatie, ik moet ook alles alleen doen!

Raak jij soms geïrriteerd omdat je het gevoel hebt dat jij alles alleen moet doen en de ander het niet uit zichzelf oppakt? En dan doe je het uiteindelijk alsnog zelf, met veel gemopper? Herkenbaar? 

Toen ik nog thuis woonde had ik afwasbeurt. Dat wilde zeggen dat ik na het eten verantwoordelijk was voor de afwas. Ik wist ook dat als ik de afwas lang genoeg liet staan, mijn moeder alsnog de afwas ging doen, met veel gemopper. Zij irriteerde zich er meer aan en voelde zich verantwoordelijk voor die afwas. Als ik een avond alleen thuis was, deed ik direct na het eten de afwas, omdat ik wist dat niemand anders die verantwoordelijkheid op zich zou nemen. 

Je doet het zelf

Je houd jouw eigen takenlijst zelf in stand. Doordat jij de verantwoordelijkheid op je neemt, kan de reactie van jouw omgeving zijn dat ze zich niet meer verantwoordelijk voelen voor een bepaalde taak. Hij verdwijnt dan uit beeld. Ik voel me verantwoordelijk voor de was bij ons thuis. Mijn man weet dat ik dat stuk regel, voelt zich er niet verantwoordelijk voor en kan het compleet loslaten. Daardoor ziet hij het gewoon niet als de wasmand uitpuilt en voelt zich ook niet geroepen om de wasmachine aan te zetten. Dan kan ik wel gaan mopperen dat hij niets doet aan die volle wasmand, maar ik hou het zelf in stand. Ik draag die verantwoordelijkheid zelf. 

De oplossing?

De verantwoordelijkheid delen of overdragen. En hoe doe je dat? Dan moet je gewoon meer loslaten! En loslaten is het vertrouwen hebben dat het goed komt. En dat is juist iets waar iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel moeite mee heeft. 

Hoe doe je dat? Loslaten? 

Hieronder een paar tips die je kunnen helpen. 

Is het mijn verantwoordelijkheid of maak ik het mijn verantwoordelijkheid. 

Als verantwoordelijk persoon trek je automatisch de dingen die gedaan ‘moeten’ worden naar je toe. Maar is het ook echt jouw verantwoordelijkheid? Is het jouw verantwoordelijkheid dat de groep waar jij werkt opgeruimd is of is het ook de verantwoordelijkheid van jouw collega’s en maak jij het jouw verantwoordelijkheid? 

Kan iemand anders dit ook doen?

Als je naar jouw takenlijst kijkt, ben jij dan de enige die de taken kan doen of kan je ook een aantal taken bij iemand anders neerleggen? Overleg dit met de ander en bespreek met elkaar welke  verantwoording de ander wil en kan oppakken, zodat er weer meer balans ontstaat. 

Geef de ander de ruimte om zijn eigen verantwoordelijkheid te pakken. 

Als jij alle verantwoordelijkheid naar je toe trekt, is er voor de ander geen verantwoordelijkheid meer over om zelf te nemen. Geef de ander de ruimte. Doe dit ook letterlijk door meer tijd te laten ontstaan. Wie weet wil de ander het wel doen, maar heeft hij andere prioriteiten of een ander tempo. Laat die afwas staan, hoe moeilijk ook, totdat de ander het zelf gaat doen. Geef de ander de mogelijkheid om ook op z’n bek te gaan en te leren. 

Maak duidelijke afspraken met elkaar en hou je eraan. 

Als je afspreekt met elkaar dat de verantwoordelijkheid bij de ander ligt, laat hem daar dan ook liggen. Komt de ander de gemaakte afspraak niet na, dan kun je dat met elkaar bespreken. Als jij, in jouw irritatie, het dan toch snel doet, hou jij je ook niet aan de afspraak. Je ontneemt je de ander de mogelijkheid om het te doen op zijn tijd en zijn manier.

Ook al gebeurt het niet op jouw manier, het gebeurt. 

Vaak heb je zelf precies in gedachte hoe iets zou moeten. Op jouw manier! Als iemand anders de verantwoordelijkheid neemt, zal hij het doen op zijn manier. Dat kan bij jou voor veel frustraties zorgen. Maar wie zegt dat jouw manier beter is? Wie weet is de andere manier wel beter. Ieder doet het op zijn eigen manier. En het hoeft niet allemaal te voldoen aan jouw hoge lat.  Het belangrijkste is dat het gedaan wordt. 

En lopen jouw frustraties echt te hoog op? Misschien is dit dan beter dat je zelf de verantwoordelijkheid houdt op dat punt. 

Loslaten

Loslaten is vertrouwen dat het goed komt. Vertrouwen dat de ander zijn verantwoordelijkheid zal nemen. Loslaten kan is soms nog lastig, maar het kan helpen als je iets anders vastpakt. Het vertrouwen vastpakt dat de ander het gaat doen. En dat is te leren! Ik heb het zelf ook geleerd. Bedenk is voor jezelf: Zijn er zaken die jij compleet kunt loslaten? Wat niet eens in jouw gedachte opkomt? Een klein voorbeeldje: Ik heb dat met het vuilnis buiten zetten. Dat heb ik compleet losgelaten. Ik heb geen idee wanneer welke container aan de weg gezet moet worden. Dat regelt mijn man. Kun jij ook een aantal van voorbeelden bedenken? Ja? Dan kun je het dus al! Nu alleen nog verder uitbreiden. 

Kom je zelf aan de slag met deze tips en heb je daar genoeg aan? Top! Vind je het prettiger als ik je verder op weg help met het loslaten zodat je weer meer ruimte en vrijheid ervaart?  Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Hartelijke groet, 

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *