Hoe ga jij om met een bowlingbal?

Jongleren met alle gebieden van je leven is te doen als alle ballen hetzelfde zijn. Maar wat doe je als er een bowlingbal bij komt en je uit balans raakt? Lees in dit artikel hoe je om kunt gaan met een bowlingbal en weer in balans komt. 

De ballen

We houden heel wat ballen in de lucht. Je werk, het gezin, familie, vrienden, het huishouden, hobby’s, sporten. Noem het maar op. (lees ook : jongleren met tennisballen en bowlingballen). Als alles goed gaat, kun je alle ballen in de lucht houden.

Bowlingbal

Soms vraagt een gebied meer aandacht, tijd en energie. Dan kan een tennisbal een volleybal worden of zelfs een bowlingbal. Het kost dan meer moeite om te jongleren en alle ballen in de lucht te houden.  

Wat kan je doen met de bowlingbal?

Negeer de bowlingbal

Je kunt de bal negeren. Net doen of hij er niet is. Je kop in het zand steken. Tegen jezelf blijven zeggen dat het wel mee valt. Dit is soms een effectieve strategie. Maar 9 van de 10 keer gaat de bowlingbal daar niet van weg. Je raakt wel gefrustreerd omdat het effect heeft op het jongleren. De balans is weg. Er kunnen ballen op de grond vallen en dat wil je niet.  

Onderzoek de bowlingbal

Je kunt de bal verder onderzoeken. Wat aan de bowlingbal maakt dat hij zo zwaar is. En valt het binnen je eigen invloed. Kan je de situatie veranderen. Uit de praktijk blijkt heel vaak dat je geen directe invloed hebt op een bowlingbal. Denk bijvoorbeeld aan een ouder die ziek wordt. Die kun je niet ineens beter maken (helaas).

Kom in Actie

Wat je wel kunt doen is kijken wat er wel binnen jouw invloed valt en daar actie op ondernemen. Als je kijkt naar het voorbeeld van de zieke ouder: Misschien kun je de zorg delen met familieleden of iemand anders uit het netwerk. En denk ook aan instanties zoals thuiszorg of vrijwilligers die mantelzorgers ondersteunen.

De andere ballen

Een bowlingbal is zwaar en heeft meer aandacht nodig. De andere ballen lijden hieronder. Kijk of je andere ballen (tijdelijk) aan iemand anders kunt geven of even weg kunt leggen. Zo voorkom je dat je jezelf voorbij rent. Zo kun je bijvoorbeeld het huishouden even op een lager pitje zetten of even iets minder aandacht besteden aan de sociale verplichtingen. Mensen om je heen snappen dat echt wel en je raakt daardoor niet meteen je vrienden kwijt.

Waar krijg jij energie van?

Een bowlingbal jongleren kost veel energie. Zorg dat de dingen waar je energie van krijgt niet verdwijnen. Deze zorgen er voor dat je de bowlingbal nog aan kan. Afspreken met vriendinnen om even je hart te luchten of tijd vrij maken om te sporten en je hoofd leeg te maken zijn nu nog belangrijker dan voorheen. Ook al ben je geneigd deze ballen als eerst te laten vallen, zorg dat je de energiegevers behoudt.  

Bekijk het van een andere kant

Bekijk de situatie eens van een andere kant. Heel vaak is het gevoel dat je geen controle hebt over de bowlingbal hetgeen wat hem zo zwaar maakt. Jouw manier van kijken geeft lading aan de bowlingbal. Als je het gevoel hebt dat je elke keer tekort komt, krijg je extra stress. Als je kijkt naar de bowlingbal en je het gevoel hebt dat je er alles aan doet wat binnen je macht ligt om er iets mee te doen (hoe klein ook) dan wordt hij langzaam iets minder zwaar.

Accepteren en loslaten

Sommige bowlingballen blijven bestaan en gaan niet meer weg. De uitdaging is dan om een manier te vinden om te leren leven met de bowlingbal. Dan is hij er nog wel, maar wordt hij minder zwaar. Accepteren en loslaten zijn hierbij heel belangrijk. (lees ook: loslaten, hoe doe je dat? )

Je hoeft het niet alleen te doen!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips en dat je verder kan met je bowlingbal.

Bedenk ook: ‘Je hoeft het niet alleen te doen!’ Je mag hulp vragen aan vrienden, familie, collega’s, professionals enz.

Je kunt ook altijd contact met me opnemen en een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

Hartelijke groet,

Denise  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *