Zo voorkom je een corona burn-out

Ja, het bestaat echt. De corona burn-out. Door de corona-crisis is alles flink veranderd. En verandering kost energie. Er ontstaan nieuwe valkuilen. Er wordt een nieuwe balans opgemaakt. En als de balans niet klopt, ligt de burn-out op de loer. Lees mijn tips en voorkom dat je in een corona-burn-out beland.

1 Dezelfde productiviteit halen

Als je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt zal je (minimaal) dezelfde productiviteit willen behalen bij thuiswerken als toen je nog op je werk zat. Er zijn alleen een ‘paar’ dingetjes verandert. Sommige werkzaamheden kosten nu meer energie. Denk bijvoorbeeld aan videovergaderingen. En niet bij iedereen zijn de thuiswerkomstandigheden optimaal. Je hebt bijvoorbeeld te maken met meer afleiding, een gezin thuis en eventueel thuisscholing. Maar ach, dan zet je gewoon een tandje bij.

Leg de lat lager

Met een hoge lat maak je jezelf en iedereen om je heen gek. Het zorgt alleen voor extra stress. Een hoge lat heeft nu, in deze speciale tijd, even niet zoveel zin. Het is voor iedereen anders en we hebben nog geen routine ontwikkeld voor deze nieuwe manier van werken. Sommige dingen zijn omslachtiger geworden en kosten nu eenmaal meer tijd. De productiviteit gaat naar beneden. Je kan niet meer doen dan dat je kan doen. 

2 Alles loopt in elkaar over

Vrije tijd en werktijd lopen nu door elkaar. Er is geen reistijd meer (jippie) maar die wordt automatisch omgezet in extra werktijd. Wie weet werk je 3 dagen in de week. Maar omdat het ‘beter uitkomt’ of ‘omdat je anders het werk niet afkrijgt’ verspreid je het nu over 5 dagen. Werk is nu toch thuis, dus een kleine moeite om even tussendoor iets af te maken. Voorheen trok je aan einde van de dag de deur dicht en ging je naar huis. Nu is er geen duidelijke scheiding meer.

Maak een scheiding

Hou je aan je werktijden. Als je werkdag ten einde is, ruim dan de spullen op of doe de deur dicht en reageer niet meer op je telefoon. Maak aan het einde van je werkdag een lijstje met dingen die je de volgende dag wilt doen. Doe een dag afsluiting met collega’s. Ga aan het einde van je werkdag een rondje lopen of fietsen. Zo wordt het duidelijk dat je werkdag klaar is en dat het nu tijd is voor ontspanning.

3 Mijn opladers zijn weg

Na een drukke werkdag lekker stukgaan in de sportschool. Gezellig eten met vrienden, restaurant bezoeken, een bioscoopje pakken, naar een feest gaan, een avondje kroegen, verjaardagen. Allemaal verschillende manieren om te ontspannen. Manieren die nu niet meer kunnen. Dus we gaan maar door.

Vind nieuwe opladers

Na inspanning komt ontspanning. Die balans is belangrijk. Zo zorg je dat je lichaam en geest de mogelijkheid krijgt om te herstellen. Kijk wat jij eerst deed om op te laden en bedenk hoe je dat in een nieuwe vorm kunt gieten. Na een drukke werkdag lekker gaan sporten door vanuit je huis een workout te doen. Maak videoafspraken met vrienden met een drankje erbij. Bouw je ontspanning in.

4 Zorgen voor de ander

Je staat klaar voor je collega’s. Als ze ergens tegenaan lopen, kunnen ze je altijd bellen. En die andere collega heeft het zo pittig nu met werken en twee kleine kinderen, dus neem ik wat werk van haar over om haar te ontlasten. Je werkt jezelf uit de naad, want het past eigenlijk niet goed in je eigen werkweek, maar het voelt goed de ander te kunnen helpen.

Zorg voor jezelf

Zorgen voor de ander is goed, maar je kunt er ook in doorschieten. Het risico is dan dat je voor iedereen gaat zorgen en daarmee jezelf uit het oog verliest. Belangrijk is je eigen grenzen in de gaten te houden. Jij zorgt voor iedereen, maar wie zorgt er voor jou? Om te zorgen dat je andere nog kunt blijven helpen, moet je af en toe nee zeggen. 

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. En ik kan me voorstellen dat het toepassen van de tips nog niet zo gemakkelijk gaat. Ik help je er graag bij. Neem gerust contact op voor een gratis coachsessie.

Heel veel succes in deze bijzondere tijd en zorg goed voor elkaar en jezelf.

Hartelijke groet,

Denise

Vond je dit artikel interessant? Ontvang automatisch de artikelen met handige tips in je mailbox en ontvang het gratis e-book: ‘Boost je zelfvertrouwen’

 Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *