Laat je dromen uitkomen

Heb jij een droom? Een wens? Iets wat je altijd al heel graag hebt willen doen, maar dat het op de een of andere manier er niet van komt?

De droom

Heb jij een droom? Een wens? Iets wat je altijd al heel graag hebt willen doen, maar dat het op de een of andere manier er niet van komt?

Wie weet wil je wel meer je creatieve kant tot uiting laten komen, een muziekinstrument leren spelen, een verre reis maken, een eigen bedrijf beginnen, een opleiding gaan doen. Het kan van alles zijn. Iets wat je eigenlijk altijd al heeft aangetrokken, maar wat (nog) geen werkelijkheid is geworden.

Want wat zorgt ervoor dat het geen werkelijkheid wordt? Het zijn vaak onze eigen gedachten die werken als anker. Die allemaal excuses en redenen opwerpen waarom het werken naar je droom niet handig is.  

Lekke droombubbel

Zo had ik een droom. Later als ik groot ben, word ik coach. Maar zodra ik daaraan dacht schoten direct de negatieve gedachten door mijn hoofd. ‘Wie zit er op mij te wachten, ik heb nog niet genoeg levenservaring, dat kan ik helemaal niet, daar ben ik niet goed genoeg voor, daar heb ik geen tijd voor enz.’  Allemaal gedachten die ervoor zorgde dat mijn droombubbel werd lek geprikt voordat ik alleen al kon onderzoeken hoe de droom er precies uitzag. Het was gewoon een droom. Het kon toch geen realiteit worden.

Anker als zelfbescherming

Ik had zelf mijn eigen anker uitgeworpen. Mijn eigen gedachten waren mijn anker die ervoor zorgde dat ik niet verder kwam. En deze gedachten had ik niet om me te pesten. Die had ik omdat ze me wilde behoeden voor gevaar, onzekerheid en het onbekende. Ze wilden me behoeden voor pijn.

Beschermende omgeving

En naast mijn eigen gedachten, deed mijn omgeving ook nog een duit in het zakje. Toen ik vertelde wat mijn droom was, kreeg ik meteen een hele bak met goedbedoelde waarschuwingen over me heen. ‘Maar er zijn toch al zoveel coaches? Wie zit er nu op jou te wachten? Daar is toch geen werk in!’ Ook zij wilden mij behoeden voor pijn en teleurstelling. Eigenlijk zeiden ze: ‘Je moet netjes op de gebaande paden blijven lopen, want daar is het veilig. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Ze wilden mij beschermen.

Overbescherming 

Dat weet ik nu. Maar op dat moment voelde dit niet zo. Ik durfde eindelijk mijn droom aan de buitenwereld kenbaar te maken en dan krijg je van die goedbedoelde adviezen die jouw vers verworven (zelf)vertrouwen gelijk weer de grond in boren. Je kan je voorstellen dat deze reacties van de omgeving er niet voor zorgde dat ik huppelend naar de Kamer van Koophandel ging om me in te schrijven voor mijn eigen bedrijf. Het zorgde ervoor dat ik enorm ging twijfelen aan mijn droom, mijn eigen pad.

In de ankers

En herken jij ook negatieve gedachten over jouw dromen? Jouw eigen stemmetjes en de stemmetjes van anderen die je hebt overgenomen? Dan heb jij ook een anker uitgegooid. Dat anker houd je heel netjes op je ‘veilige’ plek. Het zorgt ervoor dat je niet ‘per ongeluk’ wegvaart naar onbekende wateren.   

Je kunt het anker laten liggen op de bodem. Toegeven aan je angst, en iets op de plek waar je voor anker ligt zoeken. Iets veiligs, op een gebaand pad.  Genoegen nemen met minder. Of wil je dat toch niet?   

Het anker lichten

Hoe kan je dan toch gaan varen als dat anker ervoor zorgt dat je stil blijft liggen? Onderzoek jouw anker. Welke gedachten houden je tegen hetgeen te gaan doen wat je eigenlijk heel graag wil?  Welke gedachten zijn het sterkst? En ga die gedachten uitdagen. Bekijk ze rationeel en kijk of ze echt kloppen. Zoals de gedachte: ‘Ik ben nu te oud om van carrière te wisselen.’  Wie zegt dat? Is dat bewezen? Krijgen mensen van jouw leeftijd geen nieuwe baan meer?  9 van de 10 keer blijkt er geen bewijs voor jouw negatieve gedachte te zijn. Dus waarom zou je er dan nog in blijven geloven? Zonde van je tijd.

En op heel wat gedachten kun je zelf invloed uitoefenen. Zo had ik de gedachte: ‘Je hebt de kennis niet om te gaan coachen’. Door een opleiding te doen heb ik de negatieve gedachte omgezet in een actie.  Kun jij zelf iets veranderen aan de gedachte? Kom dan in actie!

Op deze manier licht jij je eigen anker en kun je veel makkelijker varen. Varen waar jij naartoe wil.

Hartelijke groet,

Denise

Kun jij wat hulp gebruiken bij het onderzoeken van jouw anker? Neem dan gerust contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *