Help de helper

Jij staat altijd automatisch klaar voor anderen. Maar als jij iemand nodig hebt, zijn ze er niet automatisch voor jou. Zien ze het dan niet? Lees wat erachter kan zitten en wat je er zelf aan kan doen.

Ik ben er voor de ander

Jij hebt een soort antennes voor mensen die ergens mee zitten. Je vraagt oprecht geïnteresseerd: ‘Maar hoe gaat het met je?‘ En dan komen de verhalen. Je luistert en geeft eventueel advies. De ander is heel blij met jou. Al snel denken ze: ‘Zit ik ergens mee? Dan moet ik bij haar zijn.’  Je bent zorgzaam en biedt uit jezelf hulp aan. Je staat altijd klaar voor anderen.

Zie mij

En dan zit je zelf ergens mee. Je voelt je rot en hebt het idee dat het met grote koeienletters op je voorhoofd geschreven staat. Je doet je best om mooi weer te spelen, omdat je anderen niet wilt belasten. Je bent gewend om het zelf op te lossen. Maar dat is niet altijd zoals je het wilt, het zelf oplossen. Jij zou ook wel een luisterend oor willen als je ergens mee zit. Iemand die automatisch zijn hulp aanbiedt. Iemand die naar jou toekomt en vraagt: ‘Hoe gaat het echt met je?’ Iemand die jou ziet. Maar dit gebeurt niet. 

Ze bieden je geen hulp aan

Je zit niet lekker in je vel. Je komt een vriendin tegen en die vraagt hoe het met je gaat. Je antwoord: ‘Gaat goed hoor’ en je stelt direct de wedervraag: ‘Maar hoe gaat het met jou?’ Ze gaat meteen vertellen over zichzelf.  Ondertussen voel jij je rot. Je voelt je niet gezien. Je denkt: ‘Je ZIET toch dat het niet goed met me gaat! Waarom vraag je niet door! Ken je me dan zo slecht?’

Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat ze je slecht kent. Het kan met verschillende dingen te maken hebben.

  • Je bent veel beter in toneel spelen dan je denkt. Niet iedereen heeft zulke antennes voor andermans gemoedstoestand als jij. Dus als jij toneel speelt, zijn er maar weinig mensen die er daadwerkelijk doorheen kunnen prikken en zien dat je toneel speelt.
  • Je hebt een bepaalde rolverdeling opgebouwd in een relatie. Zij zit ergens mee en jij luistert en helpt. Deze rollen slaan niet meteen om als jij je rot voelt. Door direct te vragen hoe het maar haar gaat, draag je zelf ook bij in de rolverdeling.  
  • Als er gevraagd wordt: ‘Hoe gaat het met je?’ en jij antwoord: ‘Gaat goed hoor’ en gaat direct op een ander antwoord over, kan je de ander ook het signaal geven dat je het er niet over wilt hebben. Wie weet ziet die vriendin wel dat jij niet lekker in je vel zit, maar laat ze de verantwoordelijkheid bij jou als je er iets over kwijt wil. Ze zal er niet uit zichzelf naar vragen.

Tips om gezien te worden

Maar ondertussen zit jij nog steeds met het rotgevoel. Je wilt het graag delen en hulp krijgen. Hieronder een aantal tips hoe je dat aan kunt pakken.

  • Als iemand vraagt: ‘Hoe gaat het met je?’, geef dan eerlijk antwoord. De vraag wordt niet voor niets gesteld. De ander wil weten hoe het met je gaat.
  • Wacht niet af totdat de ander gaat vragen wat er is, maar begin zelf te vertellen wat je kwijt wilt.
  • Vraag zelf om hulp als je dit nodig hebt (zie blog hulpvragen voor tips).
  • Geef de ander jouw handleiding. Bijvoorbeeld: ‘Als ik wat stiller ben, zit ik ergens mee. Ik vind het dan lastig er zelf over te beginnen. Ik vind het dan fijn als je aan mij vraagt of er iets is.’
  • Zoek vrienden op waarbij de balans beter is tussen geven en nemen. Die ook oog hebben voor jou.

Het is heel mooi als je voor andere klaar staat, maar vergeet daarbij jezelf niet. Jij mag ook ruimte innemen.

Je kunt altijd contact met me opnemen voor een kennismakingsgesprek. 

Hartelijke groet,

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *