Stop met pleasen met 3 simpele vragen aan jezelf

Wil jij ook stoppen met pleasen, maar weet je niet hoe? In dit artikel geef ik je drie simpele vragen mee die jou helpen meer naar jezelf te leren luisteren.

Eerder heb ik een artikel geschreven over pleasen met daarin wat pleasen precies is en waarom we het doen. Maar in dit artikel draait het om de drie simpele vragen. Maar voordat ik je de vragen ga vertellen, stel ik eerst een vraag aan jou.

Vind jij iedereen aardig?

Ik weet zeker dat het antwoord op bovenstaande vraag ‘nee’ is. Waarom is het dan zo belangrijk dat iedereen jou aardig vindt? Ik vind het (inmiddels) veel minder belangrijk dat iemand die ik zelf niet leuk vind, mij aardig vindt. Maar dat was niet altijd zo.

Ik wilde dat iedereen mij aardig vond. Zo waren er een aantal collega’s die veel met elkaar optrokken. Ze roddelden over anderen. In het begin deed ik mee. Anders vonden ze me vast stom en nu hoorde ik er ook bij. Zo zat ik op een avond bij een kinderkledingparty met kleding wat niet mijn smaak was, terwijl ik eigenlijk heel graag die avond had willen sporten.

De verbitterde pleaser

Als pleaser ben jij degene die voor ogen heeft wat jij ‘laat’ om de ander zijn zin te geven. Terwijl de ander soms niet eens door heeft dat jij de ander zijn zin geeft, Na een tijdje kan je verbitterd raken en denken: ’Maar de vorige keren hebben we gedaan wat jij wil.’ Dat heb je alleen niet zo gezegd, dus de ander weet dit niet. Je geeft bijna automatisch de ander zijn zin. En als je het wel zo hebt gezegd is er een grote kans dat de ander zich dat niet meer herinnert. Jij kan het gevoel hebben dat nooit iemand rekening met je houdt.

En dan nu de harde waarheid: Dat is ook zo, omdat je nooit zegt wat JIJ wilt, maar meegaat met de ander.

Als je tevreden bent met hoe het nu gaat, prima. Ik wilde het veranderen. Wil jij dat ook? Lees dan mijn tips.  

De 3 vragen

Stel jezelf 3 vragen voordat je ergens ‘ja’ op zegt.

1. Waar moet ik ‘nee’ op zeggen wanneer ik hier ‘ja’ op zeg?

Je tijd kun je maar één keer spenderen. En als je het invult met het één, sluit je iets anders automatisch uit. Bedenk je goed of het verzoek de tijd waard is ten opzichte van het alternatief. Ga je iets missen? Ga je spijt krijgen als je het niet doet? Oftewel: is het de beste manier om op dat moment je tijd te besteden?

De kinderkledingparty met de roddelvriendinnen was duidelijk niet de juiste manier voor mij om mijn tijd te besteden. En hier had ik mijn sportavond voor laten schieten.

2. Kan en wil ik me hier 100% voor geven?

Vraag jezelf af hoeveel je kunt betekenen voor de ander en hoeveel het betekent voor jezelf wanneer je ‘ja’ zegt. Wat heb je eraan? Wat heeft die ander aan jou? Kun je er 100% voor gaan? Is het minder? Dan verdoe je niet alleen je eigen tijd, maar ook die van de ander. Je voldoet niet aan verwachtingen, stelt teleur en iedereen was dus beter af geweest wanneer je ‘nee’ had gezegd in plaats van ‘ja’.

Ik wilde eigenlijk niet naar de kinderkledingparty. Ik vond de kleding niet leuk, dus kocht niets, terwijl de verwachting van een kinderkledingparty is dat je juist losgaat op de kinderkleding. Ik werd scheef aangekeken. Ik was stil en voelde me ongemakkelijk. Kortom, ik kon me er niet voor 100% voor geven en het was eigenlijk voor niemand leuk dat ik er was.

3. Staat het in lijn met mijn doelen en waarden in het algemeen?

Bij elke optie voor tijdsbesteding die van je gevraagd wordt, vraag je je af of het past in de doelen en waarden die je in het algemeen voor jezelf hebt. Past het bij jou? Wil je dit? Kom jij er verder mee?

Na een tijdje dacht ik:’ Ik vind dat roddelen helemaal niet leuk’ en ik vind de grootste roddelaars eigenlijk helemaal niet aardig. Vind ik het dan belangrijk dat zij mij aardig vinden? Nee, eigenlijk niet. Ik kwam er achter dat ik er niet bij wilde horen en heb niet meer met ze afgesproken.

Wat levert ja zeggen je op? 

Denk bij elk dilemma, groot of klein, aan deze 3 vragen. En vraag jezelf vooral af welke waarde ‘ja’ zeggen voor jou met zich meebrengt. Maak de keuzes over hoe jij jouw tijd invult op basis van wat JIJ wil en wat JIJ belangrijk vindt. Niet alleen maar om een handje te helpen of zodat ze je aardig vinden en je erbij hoort.

De kledingparty was de laatste keer dat ik iets met die dames gedaan heb. Het was raar om niet meer af te spreken, maar ik voel me er wel veel lekkerder bij.

Kies voor jezelf en stop met pleasen.

Hartelijke groet,

Denise

Wil jij ook stoppen met pleasen maar lukt het je (nog) niet om de vragen te beantwoorden of speelt er iets anders mee? Neem gerust contact met me op zodat we er samen naar kunnen kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *