Moe door onderpikkeling

“Ik ben zo moe en ik doe echt helemaal niets geks. Ik let op mijn eten (eet gezonder dan ooit), ik beweeg voldoende, slaap genoeg en heb een routine. Maar ik ben en blijf zo moe en lusteloos en het lijkt wel erger te worden.” vertelde een vriendin tegen mij. Herken jij dit ook? Ik leg uit hoe dat kan komen.

Mijn vriendin werkt sinds maart 2020 thuis door Corona. Waar zij eerst veel met mensen in contact kwam en voor haar werk regelmatig in het buitenland zat, zit ze nu thuis achter de computer. 

Prikkels

In de titel zie je het woord ‘onderprikkeling’ staan. Daarvoor is het eerst belangrijk om te weten wat een prikkel precies is. Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Denk dan aan zien, horen, ruiken, proeven en voelen.  

Bij alle activiteiten die we doen, bij elke interactie met een ander, bij elke emotie die we ervaren en bij alles wat we denken, ervaren we prikkels. We zijn één grote prikkelantenne.

Prikkelfilter

Je kan niet al die prikkel bewust waarnemen. Dan word je gillend gek. Onze hersenen filteren alle prikkels. Dingen die belangrijk zijn worden bewust waargenomen. Prikkels die minder belangrijk zijn verdwijnen naar de achtergrond. Denk maar aan de afzuigkap die aanstaat terwijl je een gesprek voert. Je focust je op je gesprekspartner en hoort de afzuigkap niet meer. Er zijn verschillen tussen mensen in de hoeveelheid prikkels die ze waarnemen.

Overprikkeling

Hier heb je misschien wel eens van gehoord, van overprikkeling. Want als er te veel of te lang prikkels binnen komen. Dan kan je overprikkeld raken. De één is hier gevoeliger voor dan de ander.

Stel je hebt het druk op je werk. Je hebt een volle agenda en moet flink aanpoten om de deadline te halen. Dit kan ervoor zorgen dat je overprikkeld raakt. Maar het kan ook met een vol weekend met allemaal leuke afspraken. Hoe leuk ze ook zijn, het kan ervoor zorgen dat je te veel prikkels binnenkrijgt. Dit kan ook gebeuren als je een heftige emotionele reactie hebt ervaren of als je flink aan het piekeren bent over zaken.

En als je overprikkeld bent, wat gebeurt er dan? Dan krijg je een stressreactie. Je voelt je moe, gejaagd, druk in het hoofd en krijgt een kort lontje.

Wat heb je dan nodig? Even geen prikkels. Even de mogelijkheid om bij te komen, op te laden, weer even energie te krijgen.

Onderprikkeling

En dan hebben we onderprikkeling. Het tegenovergestelde van overprikkeling. Je krijgt te weinig (goede) prikkels binnen. Je hebt bijvoorbeeld (te) weinig plezier of lol. Of wie weet vind jij je werk niet meer leuk, omdat de uitdaging mist. Of bestaat je leven op dit moment uit routine en regelmaat en gebeurt er niets spannends meer. Je ziet veel dezelfde mensen of doet veel dezelfde activiteiten. Je ervaart weinig intense gevoelens en het kabbelt allemaal voort. Je hebt weinig tot geen variatie in mensen, activiteiten en omgevingen. Want je krijgt te weinig prikkels die je voeden en waar je energie van krijgt. Dus je energie gaat langzaam op. Je zou het niet denken, maar ook dit levert stress op.

En de stressreactie is hetzelfde als bij overprikkeling. Moe, gejaagd, kort lontje, druk in het hoofd en lusteloos.

En wat heb je dan nodig? Meer variatie in mensen, activiteiten en omgevingen.

Mijn leven is saai!

Toen ik aan mijn vriendin vroeg: “Waar word jij nu écht blij van?” werd het even stil. Haar leven kabbelt voort. Er gebeurt niets spannends en ze heeft weinig dingen om naar uit te kijken. Haar leven is saai en voorspelbaar.

Na het lezen van dit artikel werd haar het heel duidelijk. Ze is hartstikke onderprikkeld.

Dus hup, op zoek naar nieuwe mensen, omgevingen en activiteiten en doe weer lekker positieve prikkels op en laat je energie weer toenemen.

Meer weten? 

Wil je nog meer lezen over mentaal gezond blijven in tijden van corona? Lees dan ook: Zo voorkom je een corona burn-out. Zit jij nu in een situatie, wil je het anders, maar weet je even niet meer hoe? Neem gerust contact met me en dan kunnen we tijdens een gratis (online) gesprek bekijken of ik iets voor je kan betekenen.

Hartelijke groet,

Denise

Vond je dit artikel interessant? Ontvang automatisch de artikelen met handige tips in je mailbox en ontvang het gratis e-book: ‘Boost je zelfvertrouwen’

 Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *