Drie gouden tips tegen piekeren

Piekeren. De hele tijd spoken dezelfde gedachten door je hoofd. Lees mijn drie gouden tips tegen piekeren en krijg meer rust. 

Piekeren, gedachten op repeat.

De hele tijd passeren dezelfde negatieve gedachten de revu. Alsof het op repeat staat. Je staat er mee op en gaat er mee slapen. En midden in de nacht, als je wakker wordt, is het het ergst. Dan lijken die gedachten helemaal een eigen leven te leiden. Je wordt soms gek van jezelf en wil gewoon dat het stopt. Dus word je boos op jezelf dat je piekert. Daar wordt het helaas ook niet minder van.  Of je gaat piekeren over waarom je zoveel piekert. Lekker handig.

De verkeerde kant op fantaseren

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. Fantaseren gaat over het algemeen over iets positiefs. Stel dat je nu de loterij zou winnen? Wat zou je dan doen?

Bij piekeren staat ook de ‘stel dat…’vraag centraal. Alleen dan in de negatieve sfeer. Stel dat ik die presentatie morgen verknal. En daar komen de scenario’s. En het gemene is dat we de piekergedachten vaak als realistischer bestempelen dan de fantasieën.

Piekerstress

Van piekeren raak je gestrest, je maakt je overal zorgen over. Je hersenen blijven bezet met piekeren. Ze kunnen niet worden ingezet voor leuke dingen bedenken, nuttige dingen bedenken, nieuwe ideeën creëren. Ze komen alleen maar elke keer op dezelfde gedachten terug, net als een vis in een vissenkom.

Want helpt het piekeren je verder? Voel jij je er beter door? Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik niet. Het is zo zonde van mijn energie. Daarom hier drie manieren die piekeren tegengaan.

1 Schrijf het op

Als je de piekergedachten opschrijft, gaat het uit je hoofd. Je hersenen blijven eraan denken, omdat ze het niet willen vergeten. Zelfde als niet vergeten WC papier te kopen. Als ik het niet opschrijf blijft het de hele dag in mijn hoofd. Hetzelfde geldt voor piekergedachten.

Daarnaast kan het enorm helpen om de kluwe wol te ontrafelen door het op te schrijven. Je ordent als het ware je gedachten, want je kan niet alles tegelijk opschrijven.

En daarna kun je het rustig nalezen. Van een afstandje. Dat helpt soms al enorm. In je hoofd lijkt het soms heel groot, maar als jij jouw gedachten later op papier terugleest, blijkt het soms een stuk kleiner te zijn: ‘waar maak ik me nu druk om?’

2 Piekergedachten bootreis

De volgende tip gebruik ik altijd. Het is een visualtisatie die het beste werkt als je rustig gaat zitten of liggen. Ik stel me voor dat ik op het strand ben. Ik sta met mijn voeten in de branding, naast een boot. Je mag helemaal zelf bedenken hoe jouw boot eruit ziet. Mijn boot is een oud roeibootje. Dan pak ik de eerste piekergedachte erbij. Ik verzamel alles uit mijn hoofd wat met die gedachte te maken heeft en stop het (denkbeeldig) in een grote tas, doos, koffer, vuilniszak enz. Dan zet ik hem in de boot. Daarna ga ik op zoek naar de volgende gedachte en stop ook daar alles van in een tas en zet het op de boot. Zo ga ik al mijn piekergedachten langs en herhaal de stappen. Als ik alles heb verzameled en de boot vol tassen, dozen en zakken ligt, duw ik het bootje van me af en laat het weg varen. Ik kijk het na en zie het bootje steeds kleiner worden. Net zolang totdat het nog maar een stipje aan de horizon is. Daarna voel ik me een stuk lichter. Je kunt dit zo vaak doen als je wil.

3 Van piekeren naar actie

Ik pak er een piekergedachte bij en stel mezelf de volgende vraag. ‘Kan ik er iets aan doen? Heb ik er invloed op? Is het antwoord: ”Nee”, dan is het echt zonde van mijn energie. Ik kan erover blijven denken en malen, maar het verandert toch niets, dus laat het los. Is het antwoord :”Ja”. Dan ga ik kijken wat ik eraan kan doen. Al is het maar een kleine stap dat het iets beter wordt.

Vaak piekeren we over situaties die in het verleden liggen. Je kan de tijd niet terugdraaien. Wat gebeurd is, is gebeurd. Wat je wel kan doen is erop terugkomen of het loslaten en verder gaan.

Dan heb je het piekeren over de toekomst. Wat als… stel dat… Die piekergedachten zorgen er vaak voor dat je in je hoofd blijft zitten en geen actie onderneemt. Kies een eerste stap (hoe klein ook) die je kan zetten en doe dat ook. En negen van de tien keer valt het allemaal reuze mee en stopt het piekeren vanzelf.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Kom je er zelf niet helemaal uit? Neem gerust contact met me op.

Veel succes met jouw piekerfabriek.

Hartelijke groet, 

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *