Van dromen naar doen

Heb jij allemaal dromen, maar blijven het dromen? In dit artikel vind je handige vragen om je op weg te helpen jouw dromen werkelijkheid te laten worden. Beantwoord onderstaande vragen en zet jouw droomwens voor jouw ideale leven om in praktische acties.

Jouw ideaal

 • Hoe zou jouw ideale leven eruit zien? Wees realistisch maar ook geïnspireerd – denk in mogelijkheden. Neem hier even de tijd voor. Loop alle vlakken langs. Beroepsmatig, financieel, sociaal, je familie, je gezondheid, je persoonlijke ontwikkeling, wonen, reizen, enzovoorts…
 • Wat wil je in jouw leven, maar dat je nog niet hebt? Alles van een gezonde relatie, tot financieel succes, je familiesituatie, je sociale contacten, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling…
 • Wat heb je in jouw leven, dat je niet wilt? Bijvoorbeeld dingen waar je jouw tijd of geld aan verspilt en die je diep in je hart niet leuk vindt, of alles dat stress of spanning veroorzaakt, of alles wat jouw succes in de weg staat.
 • Wat is het meest belangrijk voor jou? Maak een prioriteiten top 3.

 Doelen formuleren

 • Als je kijkt naar jouw top 3 voor het komende jaar, welke doelen komen hier dan uit? Schrijf deze doelen op.
 • Beantwoord voor elk bovenstaand doel de volgende vragen:
 1. Waarom wil ik dit?
 2. Wanneer heb ik mijn doel bereikt?
 3. Hoe kan ik dat meten?
 4. Als ik dat doel bereikt heb, hoe ga ik dat vieren? Waar beloon ik mezelf mee?
 5. Als ik aan de slag ga, tegen welke belemmeringen loop ik aan? Geef per doel aan wat jou in de weg zit.
 6. Als ik mezelf hierbij in de maling zou nemen, hoe zou ik dat dan doen?
 7. Hoe zou ik me voelen als ik mijn doel bereikt heb?
 • Wat is het beste advies dat je jezelf zou geven om je doelen te bereiken?
 • Waar ga je mee beginnen? (alles tegelijk doen is niet handig, kies een focus)

 Actie ondernemen

 • Schrijf per doel welke eerste actie je gaat ondernemen. Maak de activiteit zo klein, tot je zeker weet dat je het zult doen. Als je wilt, doe je meer acties per doel, maar het is belangrijk dat je per doel minimaal 1 actie doet.
 • Met welke actie ga je als allereerste beginnen?

Hulpbronnen

Je hoeft het niet alleen te doen. 

 • Wie zouden jou kunnen helpen en ondersteunen?
 • Wat is de belangrijkste hulp of ondersteuning die je nodig hebt? Schrijf per doel op wie je er voor nodig hebt en hoe precies. 

Commitment

Je hebt nu drie doelen geselecteerd. Je hebt de doelen concreet gemaakt en acties eraan verbonden. Ook heb je beschreven wie jou kunnen helpen en ondersteunen bij het behalen van deze doelen.  Hoe zorg je er nu voor dat het niet een mooi papiertje wordt in een la?

Als je je er echt op wilt vastleggen, onderteken je jouw document met datum, jouw naam en handtekening. Jouw brein weet dan ook dat het jou echt serieus is. Dat er geen smoezen en geen uitvluchten gaan komen en dat je het graag wil en dat je het gaat doen. Denk dus na voordat je een handtekening zet.

Twijfel je met het zetten van je handtekening? Kijk waarom je twijfelt een handtekening te zetten. Splits het lijstje op en kijk onder welke deeldoelen je jouw handtekening kunt zetten en onder welke toch niet. Bekijk de doelen waarbij je twijfelt kritisch. Wat zijn ten aanzien van deze doelen jouw belemmeringen of weerstand? Wat zou er gedaan moeten worden om die belemmering of weerstand kwijt te raken? Pas je doelen en acties aan, totdat het goed voelt om er een handtekening onder te zetten.

Hang jouw doelen op een goed zichtbare plek. Zo wordt je er aan herinnert en vergeet je ze niet. Pak de lijst er regelmatig bij (zet in je agenda wanneer) en bekijk wat je al hebt behaald. Vier je successen!

Zet de eerste stappen naar je ideale leven!!!

Kun je er nog hulp bij gebruiken om jouw dromen helder te krijgen en de juiste acties hieraan te verbinden? Neem dan gerust contact met me op.

Hartelijke groet,

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *