Coach of psycholoog, wat is het verschil?

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. Ik stel me voor: Hoi, ik ben Denise en ik ben coach. Daarna word ik een soort van wazig aangekeken of volgt de vraag: ‘Wat is een coach?’ Of nog korter: ‘Een wat….. ?’

Een coach?

Als antwoord op de vraag: ‘Wat is een coach?’ vertel ik dat ik mensen help met een persoonlijke vraag of probleem waar ze zelf niet verder mee komen. Ah, een blik van herkenning en vol enthousiasme krijg ik de reactie: Oh, je bent een psycholoog. Eeh, nee…ik ben geen psycholoog, ik ben een coach.

Benadering psycholoog

De psycholoog gaat er vanuit dat het ongewenste gedrag is gevormd door aspecten uit het verleden. Hij onderzoekt met jou hoe bepaald gedrag is ontstaan, hoe het in stand blijft en hoe het veranderd kan worden. In de gesprekken zal hij dan vooral gaan graven in het verleden en verklaringen proberen te zoeken voor het probleem waar je nu tegenaan loopt.

Benadering Coach

De coach kijkt juist naar de toekomst. Wie ben je nu, wie wil je zijn en wat zijn de mogelijkheden. De coach gaat er vanuit dat de oplossing voor je probleem al in je zit, maar dat je er alleen zelf even niet bij kunt. Het gaat erom meer inzicht te krijgen in je kwaliteiten, jouw mogelijkheden, je talenten en je kracht. Je wordt je bewust van je eigen gedrag en gaat aan de slag met het verbeteren en uitproberen van nieuw gedrag in het dagelijks leven.

Het verschil In het heel kort

De psycholoog richt zich op de problemen uit je verleden en de coach richt zich op de mogelijkheden in de toekomst.

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van het verschil tussen een coach en een psycholoog. 

Weet je nu dat je op zoek bent naar een coach? Lees hier meer wat een coachtraject is.

Hartelijke groet, 

Denise 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *