Moet ik dit nu zelf doen?

Hoge eisen aan mezelf stellen, welnee, dat doe ik nooit. Ik wil een goede moeder zijn voor mijn dochters, een goede partner zijn, een goede vriendin zijn, ondertussen in een schoon huis leven en enigszins gezond eten en oh ja, mijn eigen bedrijf tot een succes maken. Past toch makkelijk in een week? Even mijn supervrouwcape aan, dan gaan we er voor.

Maar geef toe. Het is niet haalbaar om alles 100% of meer te doen. Je ’to do’-lijst groeit je boven het hoofd en je hebt geen zicht meer op wat er gedaan moet worden, wanneer het gedaan moet worden enz. Heb jij nog tijd om van je leven te genieten of word jij geleefd?

De volgende zin kan je helpen om het weer in perspectief te zien.

Moet ik dit nu zelf doen?

Neem een taak in gedachten en stel jezelf deze vraag 6 keer, waarbij je elke keer de klemtoon op een ander woord legt. Hieronder werk ik de zin verder uit.

Moet ik dit nu zelf doen?

Van wie moet het? Het kan al veel helpen als je de ‘moet’ vervangt door ‘ ik kies ervoor’. Woorden kunnen veel betekenen en de manier van formuleren heeft grote invloed op de manier van beleven. Bij ‘ik kies er voor’ heb je zelf invloed op wat er gebeurd. Je kunt er namelijk ook niet voor kiezen.  

Moet ik dit nu zelf doen?

Dit zegt iets over de eigenaar van de taak. Ben jij verantwoordelijk of is het de verantwoordelijkheid van iemand anders? Is het jouw ‘probleem’ of maak jij het jouw probleem?

Moet ik dit nu zelf doen?

Wat is ‘dit’? Hoe groot is het? Stel: ‘Dit’ is het huis schoonmaken. Daarin zijn verschillende gradaties. Is dat even snel de stofzuiger door de woonkamer halen of is dit inclusief alle tegeltjes schrobben in de badkamer. Maak het specifieker, duidelijker en breek het op in stapjes. Zo kun je sneller dingen van je ‘to do’-lijstje afstrepen en heb je ook een voldaan gevoel als niet het ‘hele huis’ schoon is.

Moet ik dit nu zelf doen? 

Kan het wachten tot een later moment? Als ik het nu niet doe, brand het huis dan af? Breekt de hel los? Niet? Dan kon het ook wachten tot een moment dat het beter uit komt. Mailtjes en appjes schreeuwen vaak om onze aandacht en geven je het gevoel dat je er nu iets mee moet. Ze halen je uit je concentratie en roepen om directe reactie. Plan een moment in op de dag dat je je appjes en mail beantwoord. Als het echt niet kan wachten bellen ze wel!

Moet ik dit nu zelf doen?

Ben ik de enige die dit kan doen of kan iemand anders dit ook doen? Loop je even over en heb je het idee dat je supervrouwcape je verstikt? Vraag hulp! Dit mag echt! Als iemand anders het ook kan doen, dan kun je hulp inroepen. De stofzuiger doet het ook als iemand anders hem vast houdt. Lees ook de voordelen van hulp vragen.

Moet ik dit nu zelf doen?

Soms is niets doen de oplossing en lost het zich vanzelf op. Stel je reageert niet direct op het appje van je werk (op je vrije dag) dat er een probleem is met inval. Wedden dat ze het zonder jou op weten te lossen?

Niemand verwacht dat je supervrouw bent. Het is soms zelfs een verademing om toe te geven dat je niet perfect ben. Dan komen er ook verhalen van anderen die ook niet perfect zijn. Heerlijk om even de cape in de hoek te gooien.

Word jij verstikt door jouw cape en heb je iemand nodig die helpt de cape afdoen? Ik help je graag! neem contact met me op en dan kijken we in een kennismakingsgesprek wat ik voor je kan doen.

Hartelijke groet,

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *