Positief taalgebruik: Wat wil je WEL!

Van nature zijn we geprogrammeerd om het negatieve te zien. Dit zit in onze genen. In de prehistorie was dit ook van groot belang. Je focuste je op het gevaar en als je dat niet deed kon je wel doodgaan. In het hier en nu zijn de gevolgen minder drastisch. Ons brein is nog wel geprogrammeerd om te letten op het negatieve. Het vermijden van hetgeen we niet willen. En dit uit zich onder andere in ons taalgebruik.

NIET…

Kijk alleen maar naar wat we tegen onze kinderen roepen.

‘Niet rennen! Niet wiebelen! Niet schreeuwen! Niet binnen met de bal gooien!’

Je zegt vooral wat je niet wilt, maar niet wat je wel wilt! Je kunt je voorstellen dat het onduidelijk kan zijn voor een kind. Ik mag niet rennen…maar wat wil je dan wel van me? Wat wil je WEL van me zien?

Roze olifant

En dan hebben we ook nog de hindernis dat ons brein het woordje ‘NIET’ niet snapt. Ken je het ‘Roze olifant effect?’. Denk NIET aan een Roze olifant!

En…  Ik wil wedden dat jij nu een roze olifant voor je ziet. Zo werkt het met alles. Dus als je tegen een kind zegt: ‘Niet rennen!’ Hoort het vooral: ‘RENNEN!’ (Wat een goed idee).

Wat zeg jij tegen jezelf?

En wat zeg jij tegen jezelf? Zeg jij in gedachten: ‘Ik wil niet meer roken, Ik wil niet meer snoepen, Ik wil niet meer piekeren!’ Je hersenen horen dan: ‘Ik wil roken’ en roepen het beeld van een sigaret op. Of ‘Ik wil meer snoepen’ en je ziet ineens overal snoepjes en koekjes. En dan is het extra moeilijk om je goede voornemen vol te houden.

Positief formuleren

Hoe zou je het dan anders kunnen formuleren? Dus in plaats van iets benoemen dat je niet meer wilt, benoemen wat je WEL wilt? Hoe zou je graag willen dat het is? Wat is het gewenste gedrag? Het gewenste doel? Waar wil je naartoe? Formuleer het positief.

Zo zou je: ‘Ik wil niet meer roken’ kunnen vervangen door: ‘Ik wil gezonder leven.’ Of: ‘Niet rennen!’ kunnen vervangen door ‘Rustig lopen’.

Stel jouw TomTom in

Zie het formuleren van het gewenste gedrag als het instellen van je innerlijke TomTom. De TomTom vraagt om een bestemming. Je kunt je TomTom niet instellen op: ‘Niet hier’ of ‘weg van’. Dan geeft hij een error. Je wilt niet in Parijs zijn? Daar heeft de TomTom geen boodschap aan. Hij vraagt waar je WEL naartoe wilt. 

Wat voer je in als jouw bestemming in jouw innerlijke TomTom? Het gewenste gedrag of het positief geformuleerde doel. En doe dit zo specifiek mogelijk, want daar wil je naartoe.

Dag mug!!!

Ik heb dit een keertje uitgeprobeerd met vervelende muggen. Ken je dat? Je ligt in bed, je valt bijna in slaap en dan hoor je dat irritante gezoem. En altijd bij je oor. En als je het licht aandoet , is de mug weg. Pissig stond ik dan op en riep: ‘Ik ga die mug zoeken!’ De nadruk ligt nu op het zoeken. Zoeken deed ik met die vliegenmepper in mijn hand. Maar vinden, ho maar. Ik heb ‘zoeken’ vervangen door ‘vinden’. Ik ga die mug ‘vinden’. Dan stel je jezelf een ander doel. Dit heeft ook een onbewust effect. Er wordt als het ware een ander programma gestart. En deze keer vond ik de muggen wel!

Dus stel jouw TomTom in en het juiste programma wordt gestart. Wil jij dit ook? Ik help je graag! Lees hier meer over de coachtrajecten.

Hartelijke groet,

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *