Voordelen van hulp vragen

Dit is een onderwerp waar ik zelf nog wel eens tegen aan loop. Ik vind het lastig om hulp te vragen en heb moeite met hulp accepteren als het aangeboden word. Ik ben er inmiddels al iets beter in geworden, maar het blijft wel een dingetje. Ik ben vast niet de enige, dus daarom dit artikel. 

Hulp vragen is zwak

Er zitten namelijk van die onbewust stemmetjes in mijn hoofd die zeggen: ‘Je moet het zelf doen, je moet het toch alleen kunnen!’ of ‘Iedereen kan het, waarom lukt het mij niet.’ Deze stemmetjes hebben weer invloed op mijn gevoel en gedrag. Het kan er voor zorgen dat ik me zwak voel als ik hulp vraag of dat ik gewoon helemaal geen hulp ga vragen. Dit is een onbewust proces.

Voordelen van hulp vragen

Ik heb inmiddels geleerd op een andere manier naar hulp vragen te kijken, waardoor het nu gemakkelijker gaat.  Niet uit ‘zwakte’ maar juist uit kracht! Vragen om hulp kan voordelen hebben voor jezelf en voor anderen. Daarom pak ik regelmatig de voordelen van hulpvragen erbij.

Hulp van anderen kan je beter en sneller vooruit helpen.

Je kunt eerst zelf aan gaan modderen, het wiel proberen uit te vinden. Maar je kunt ook mensen om hulp vragen die het wiel al lang hebben uitgevonden.

Als je de hulp inroept van iemand met de kennis, vaardigheden en tijd die nuttig voor je kunnen zijn, kom je sneller bij je doel. De ander kan je dingen leren, je informatie geven die je zelf nog niet had en je in contact brengen met de juiste mensen.

Om hulp vragen versterkt je verbondenheid met anderen.

Wetenschappelijk bewezen. Mensen hebben behoefte aan verbondenheid. Dit betekent dat mensen graag betekenisvolle en zorgzame relaties met andere mensen willen hebben. We willen zorgen en verzorgd worden. Vragen om hulp versterkt de verbondenheid met anderen. Het geeft je een mogelijkheid om aandacht en hulp van een ander te ontvangen en bevredigt daarmee je behoefte aan verbondenheid.

Om hulp vragen en hulp ontvangen kan je dankbaar maken.

Als je bruikbare hulp hebt ontvangen is de kans groot dat je dankbaarheid voelt. Het voelen en uiten van dankbaarheid blijkt goed voor ons te zijn. Recent neurowetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat het voelen van dankbaarheid allerlei positieve effecten heeft zoals het produceren van dopamine en serotonine in de hersenen, het verbeteren van je slaap, het verlagen van stress, het verminderen van fysieke klachten en het verlagen van angst en depressie.

Om hulp vragen kan fijn zijn voor degene aan wie je het vraagt.

Vrijwel iedereen heeft een sterke drijfveer om anderen te helpen. Door hulp te vragen biedt je een ander gelegenheid om iets voor een ander te betekenen. Bovendien is het vragen om hulp impliciet complimenteus. Door hulp te vragen geef je impliciet aan dat je iemand competent vindt en vertrouwt. Je vraagt namelijk niet aan iedereen hulp.

Extra tips bij hulp vragen

Hierboven beschreef ik de grootste voordelen van hulp vragen. Hieronder volgen nog een aantal handige tips die het vragen om hulp makkelijker kunnen maken.

  • Bedenk wat het je oplevert.
  • Bedenk dat je juist krachtiger overkomt als je je kwetsbaar opstelt.
  • Ga niet denken voor een ander (NIVEA = Niet Invullen Voor Een Ander). Vraag hulp en het is de verantwoordelijkheid van de ander hier een antwoord op te geven ( Ja of nee).
  • Maar aan de andere kant, verplaats je eens in ander. Bedenk eens, voordat je hulp vraagt: ’Wat zou ik antwoorden als de ander deze vraag aan mij zou stellen?’
  • Grote kans dat jij altijd voor iedereen klaar staat. Met hulp vragen (en accepteren) geef je de ander eindelijk de mogelijkheid iets terug te doen en dat versterkt weer de verbondenheid.  
  • Vraag niet zomaar iemand om hulp. Kies verstandig en zorgvuldig. Bepaal wie de meest geschikte persoon is om jou te helpen met het probleem of taak.
  • Als iemand uit zichzelf zijn hulp aanbied, zeggen sommige automatisch: nee, joh, het lukt wel… Zeg nu eens ‘Ja, graag’ en ervaar het, kijk wat er gebeurd.

Veel succes en plezier met hulp vragen.

Hartelijke groet,

Denise

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *