Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2020-03-23

7 tips voor thuiswerken met een gezin

Home > Blog vlog > 7 tips voor thuiswerken met een gezinMet het hele gezin thuis in tijden van Corona. Ik vind het een hele uitdaging.

Wij zijn het niet gewend om zo dicht bij elkaar gepakt te zitten en allemaal bezig te zijn met ons eigen werk. Ons hele gezin is vooral bij elkaar in het weekend en in vakanties. En dan is het allemaal relaxt. Dan ‘moet’ er niets. Nu heeft ieder zijn eigen thuiswerk en schoolwerk.

 

thuiswerken met kinderen

 

Ik merk dat ik het drukker heb dan ooit. Waar ik normaal mijn werk deed als de meiden naar school waren, ben ik die tijd nu bezig met thuisonderwijs. Ik probeer nu te werken op de gestolen momenten en eventueel ’s avonds, waar ik normaal even met mijn voetjes op de bank zat. Het is een flinke uitdaging om nog iets gedaan te krijgen. Ik ben vast niet de enige die hier tegen aanloopt. Daarom heb 7 tips verzameld om deze tijd door te komen.

 

1 Ontwikkel een nieuwe routine met elkaar

Sta een gewone tijd op. Ontbijt met elkaar en gaan dan aan de slag. Hier werkt het goed om eerst het schoolwerk te doen. Voor mijn kleuter is dat binnen no time gedaan en zij is ook moeilijk gemotiveerd te houden. Wat wel helpt is daarna leerzame spelletjes op de IPad doen. Dan heb ik al mijn aandacht vrij om mijn oudste (groep 4) te helpen met haar schoolwerk. Vergeet niet tussendoor pauzes in te lassen.

 

2 Stel dagdoelen

Ik kan de hele dag heel druk bezig zijn met ‘dingen’ en aan het einde van de dag denken: Wat heb ik nu eigenlijk gedaan? Om dit te voorkomen stel ik doelen op. ‘Wat wil ik echt gedaan hebben op deze dag?’ De valkuil is dat je teveel doelen op de dag stelt. Ik stel er nu drie per dag op. Zo blijf ik gefocust en productief. En alles wat je meer doet, is mooi meegenomen.

 

3 Benut de rustige momenten

De eerste paar dagen dacht ik vooral: ‘Wanneer kom ik aan mijn eigen werk toe?’ Ik probeerde het in te plannen. En juist dan werken de meiden natuurlijk niet mee. Nu draai ik het om. Als de meiden lekker aan het spelen zijn of als ze filmpje aan het kijken zijn, duik ik achter mijn computer. Dat zijn voor mij de momenten dat ik iets kan doen. Soms kan ik maar een kwartier aan de slag en soms wel een uur of langer. En de volgende tip werkt ook hierbij.

 

4 Maak duidelijke afspraken met elkaar

Zowel met je partner als met de kids. Spreek je doelen van die dag naar elkaar uit en maak er afspraken over wanneer je er mee aan de slag wilt gaan. Zo laat hij weten wanneer hij een confrencecall heeft staan en dus niet gestoord kan worden en strek ik me af en toe terug om een tekst te schrijven. Voor de kids is het dan ook duidelijk bij wie ze moeten zijn als ze iets willen vragen.

 

5 Trek je terug

Als je in het zicht bent, word je gestoord. ‘Mama, mag ik een snoepje, mama, mag ik al filmpje kijken enz.’ Trek je af en toe terug. Als je uit het zicht bent komen ze niet met alles naar je toe. Zo zat ik laatst op de slaapkamer van mijn jongste achter het bureautje te werken of zet ik mijn eigen muziek op mijn koptelefoon op als ik even niet gestoord wil worden. Zo zorg ik ervoor dat ik  En als het echt teveel wordt, ga ik een rondje lopen (met gepaste afstand).

 

6 Stel je lat bij

Met een hoge lat maak je jezelf en iedereen om je heen gek. Het zorgt alleen voor extra stress. Een hoge lat heeft nu, in deze speciale tijd, even niet zoveel zin. Het is voor iedereen anders en we hebben nog geen routine ontwikkeld voor deze nieuwe manier van werken. Sommige dingen zijn omslachtiger geworden en kosten nu eenmaal meer tijd. De productiviteit gaat naar beneden. Je kan niet meer doen dan dat je kan doen.  

 

7 Wees dankbaar

Door stil te staan bij waar je allemaal dankbaar voor bent, benadruk je het positieve. Heel belangrijk in deze rare tijd. Ik merk dat ik vooral meer stil sta bij de basis. Dingen die eerst zo vanzelfsprekend leken, zijn dat nu niet meer. Ik ben bijvoorbeeld dankbaar voor de knuffelmomenten tussendoor met mijn kinderen. De speciale momentjes die we samen hebben, zoals samen een gigantische puzzel maken.

 

Ik hoop dat je iets kan met deze tips. Heel veel succes in deze bijzondere tijd en zorg goed voor jezelf.

 

Hartelijke groet,

Denise

 

 

Vond je dit artikel interessant? Ontvang automatisch de artikelen met handige tips in je mailbox en ontvang het gratis e-book: '6 belachelijk simpele manieren om nee te zeggen'

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.

 

 

 

 

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter