Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2018-06-13

Nee zeggen tegen je baas

Home > Blog vlog > Nee zeggen tegen je baasGrenzen aangeven en nee-zeggen is lastig. Om mij heen hoor ik heel vaak: ‘Ik heb het zo druk op mijn werk! Ik weet niet hoe ik het allemaal moet doen.’  Er wordt over gewerkt, het werk wordt mee naar huis genomen en de lunch wordt achter de computer gegeten. En dan gaat ook nog je collega op vakantie en er wordt verwacht dat jij de taken overneemt. Je loopt over!

Maar tegen je manager of leidinggevende je grens aangeven… Dat is toch wel erg moeilijk.  

 

werkstress roskencoaching

 


Wat houdt je tegen? 

Het zijn je eigen gedachten die je tegenhouden je grens aan te geven. 

Mogelijke gedachten zijn: 

 • Ik snij mezelf in de vingers. Ik heb nu nog geen vast contract. 
 • Straks bouwt hij een dossier op. 
 • Ik hoor het vast terug in mijn functioneringsgesprek. 
 • Ik wil graag flexibel zijn. 
 • Als ik het niet doe, doet niemand het. 
 • Anderen kunnen het ook, waarom kan ik het niet? 
 • Ik wil het graag goed doen. 
 • Je zegt toch geen 'nee' tegen je baas, hij staat toch boven me. 
 • Straks wordt het tegen me gebruikt. 

Herken jij een of meerdere van de bovenstaande gedachten? Of heb jij een andere gedachte die je tegen houdt je grenzen aan te geven tegenover je leidinggevende? 

Als je weet wat jouw gedachten zijn die je tegen houden, kun je er wat aan doen. 

 

De voordelen van je grens aangeven

Het kan je heel wat opleveren als jij je grens aangeeft. 

 • Je zorgt voor je gezondheid,
 • Je kan eindelijk je werk eens af krijgen,
 • Je hebt minder last van stress,
 • Je voelt dat je omgeving je niet meer als vanzelfsprekend ervaart,
 • Je vergroot je zelfvertrouwen,
 • Je neemt zelf mijn verantwoording over je eigen leven.

Kortom, het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en meer kunt genieten van je werk en ook nog een privé leven hebt. 

 

Het voordeel voor je baas

De baas heeft een takenpakket. Er moet werk gedaan worden. En zolang dat gedaan wordt, de deadlines gehaald worden en de kwaliteit goed is, ziet hij geen probleem. Het doel wordt behaald. 

Maar geloof het of niet. Je baas heeft er ook baat bij als jij je eigen grenzen aangeeft. Ik ben zelf manager geweest, dus ik kan het weten.

 

Ten koste van de kwaliteit

Als jij over je grens heen gaat kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van het werk. Onder stress maak je meer fouten.Vaak kost het oplossen van fouten meer tijd dan het in een keer goed doen. 

 

Overzicht verliezen

Door tijdgebrek blijven er dingen liggen. Stel, je baas vraagt je een mailing te versturen. Je zegt toe, maar je hebt geen tijd. De mailing blijft liggen, omdat er andere dingen tussendoor komen. De baas zal vooral zien dat je niet doet wat je hebt afgesproken en je daar op aanspreken. Je hebt ja gezegd om hem tevreden te stellen, maar uiteindelijk is hij alleen maar ontevreden, omdat hij er niet van op aan kan dat het ook gebeurd. Er is niet meer tijd dan dat er is. (lees ook mijn tips voor meer overzicht)

 

Negatieve werksfeer

Veel stress heeft invloed op de werksfeer. Er zal meer gemopperd worden en meer op elkaar gevit worden. En als de werksfeer niet goed is, ga je met minder plezier naar je werk, wat weer tot gevolg heeft dat je meer stress gaat ervaren. 

 

Burn-out

En de belangrijkste. Je baas is nog verder van huis als je een burn-out krijgt. Je zit dan lange tijd thuis omdat je te lang over je grens bent gegaan. Hij mist daardoor een persoon en dat terwijl het al zo druk is. 

 

En nu? 

Ga het gesprek aan met je baas. Als je niet zegt dat het te druk is, dan weet je baas het niet en kan hij er ook niets aan doen. Houdt eens de tijd bij die je nodig hebt voor de verschillende taken. Zo maak je inzichtelijk voor je baas en jezelf en kun je het gesprek aangaan om samen te kijken naar een mogelijke oplossing. Ga voor in je bus zitten (3 tips om je eigen bus te besturen)

 

Wil je weten hoe je nee kunt zeggen? Download mijn gratis e-book met 6 belachelijk simpele manieren om nee te zeggen of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. 


Ik hoor graag van je of je iets aan dit artikel hebt gehad. 

 

Hartelijke groet,

Denise

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.


 

 

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter