Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2017-09-28

Hoe kom je achter je kwaliteiten?

Home > Blog vlog > Hoe kom je achter je kwaliteiten?Als ik je vraag: 'Wat zijn jouw kwaliteiten?' Wat is dan jouw eerste reactie? Komt er direct een uitgebreide lijst naar boven of vindt je het lastig om ze te benoemen? 

 

eeeh.. kwaliteiten?

Ik klapte vroeger altijd dicht. Ik kon dondersgoed vertellen wat ik allemaal wilde verbeteren aan mezelf. Wat mijn valkuilen waren ( en sommige nog steeds zijn,) maar zomaar vertellen waar ik goed in ben, wat mijn kwaliteiten zijn…. Eeeeh, dat vond ik lastig. Ik ga toch niet zomaar opnoemen waar ik goed in ben! Dat kan toch niet! Dan ben je toch arrogant? (een onbewust stemmetje dat me tegenhield mezelf te laten zien).

 

kwaliteiten woordenwolk rosken coaching

 

Ben je dan arrogant? 

Ik zal deze vraag direct beantwoorden: je bent niet arrogant als je kunt vertellen wat je kwaliteiten zijn. Je hebt zelfkennis. En neem van mij aan, als jij het al lastig vindt om kwaliteiten van jezelf te benoemen is de kans heel klein dat je arrogant gaat overkomen.  Er is een grotere kans dat je te bescheiden bent of misschien zelfs onzeker.  En als JIJ zelf je kwaliteiten niet durft/kan zien en benoemen, waarom zou een ander ze dan wel zien? 


Hoe kom je achter je kwaliteiten?

Het is dus belangrijk om je eigen kwaliteiten van jezelf te weten. Maar hoe kom je daar dan achter? Lees de 6 tips!

1 Wat vind je leuk om te doen.

Vaak is het gene wat je leuk vind om te doen iets waar je ook goed in bent. Wat vind je zo leuk aan je baan, wat doe je in je vrije tijd, waar krijg je energie van? Daar zitten vaak kwaliteiten aan ten grondslag. Ik heb altijd al interesse gehad in waarom mensen doen wat ze doen. Het analyseren en verbanden leggen. Deze kwaliteiten kan ik nu helemaal kwijt in mijn werk als coach.

 

2 Waarvoor wordt jouw hulp gevraagd.

Vrienden, familie en collega’s vragen je niet voor niets om hulp op een bepaald vlak. Dat betekend dat je ergens goed in bent. Dat is dan vast een kwaliteit. Wat laten ze vaak aan jou over? Waar vragen zij je hulp bij? Vragen ze je nog even naar die tekst te kijken of vragen ze jou hoe jij dat altijd doet. 

 

3 Wat gaat je gemakkelijk af.

Soms heb je zelf niet door waar je kwaliteiten liggen, omdat het voor jou zo vanzelfsprekend is dat je iets doet. Maar voor je vrienden en familie en collega’s is het misschien niet zo vanzelfsprekend. Grote kans dat hier verborgen kwaliteiten liggen.

 

4 Wat zijn jouw valkuilen.

Als jij, net als ik vroeger, gemakkelijk een hele batterij valkuilen kunt opnoemen dan ben je al een heel eind. Want aan elke valkuil ligt een kwaliteit ten grondslag. Een valkuil is het ‘te’ van de kwaliteit. Achter de valkuil ‘onzeker’ zit bijvoorbeeld de kwaliteit ’bescheiden’.

 

5 Pak er een kwaliteitenlijst bij. 

Het is soms lastig om kwaliteiten uit het 'niets' tevoorschijn te toveren. Een lijst met kwaliteiten kan je helpen om je eigen kwaliteiten naar boven te krijgen. Bekijk de lijst en streep aan waar jij jezelf in herkent, wat bij je past. Doe dit snel, zonder er te veel over na te denken. Gewoon het eerste wat in je opkomt. Dit zeg ik er expliciet bij. Als je er namelijk te lang over gaat nadenken is er een grote kans dat de kwaliteit weer van je lijstje verdwijnt.  Je weet bijvoorbeeld altijd wel een situatie te bedenken waar de kwaliteit niet van toepassing was. Of je haalt je een ander persoon voor de geest bij wie de kwaliteit nog meer past dan bij jou. Het gaat nu niet om de uitzondering op de regel of die ander. Het gaat nu om jou!

 

6 Vraag het aan bekende.

Spannend, maar heel effectief. Vraag aan je moeder, je partner, je vriendinnen, je collega’s enz.: 'Wat zijn mijn kwaliteiten en kun je een voorbeeld geven wanneer je dat ziet.' Dat doe je vaak niet zomaar. Heel spannend om iets voor jezelf te vragen. Je mag mij gebruiken als excuus. Vaak kom je dan achter prachtige kwaliteiten van jezelf.Succes met ontdekken van jouw kwaliteiten!
Wil je me laten weten of je iets aan deze tips hebt gehad? 
 
Ontdek je kwaliteiten en straal!

 

Hartelijke groet,

Denise

  

PS Wil je reageren? Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

 

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter