Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2017-07-27

Stap uit de trein: De drie fasen van vakantie

Home > Blog vlog > Stap uit de trein: De drie fasen van vakantieWat was het heerlijk! Vakantie. Ik heb hem inmiddels achter de rug. 2 weken even niets. Lekker met mijn gezinnetje naar Oostenrijk in een stacaravan. Genieten van de natuur en van elkaar. Prachtig weer. En even helemaal tot rust komen.

 

3 fasen van vakantie rosken coaching

 

Nu ik terug kijk op de vakantie, ben ik me erg bewust van wat vakantie met me doet.

Ik ben van een fan van analyseren. Ik kwam tot het volgende. Ik doorloop 3 fasen tijdens mijn vakantie. 1 = Ontstressen, 2 =reflecteren en 3 =inspireren.

Ik zal ze hieronder verder uitleggen.

 

1 Ontstressen

Ik heb vaak niet eens door hoe druk ik me maak of hoe gespannen ik ben voor de vakantie totdat ik me ontspan op vakantie. Omdat het verschil met de ‘trein-van-het-dagelijkse-leven’ groot is, merk ik het op. Tijdens de vakantie hoef ik even niets, let ik niet op de tijd, heb ik geen afspraken staan. Ik kan op dat moment beter luisteren naar mezelf en meer doen wat er op dat moment in me opkomt, waar ik zin in heb. Even niets moeten! Ik ben even uit de trein gestapt. Helemaal tot rust komen of in een andere term: ‘ontstressen’.

Fase 1 gelukt? Dan volgt de volgende fase.

 

2 Reflectie

Mijn drukke hoofd is tot rust gekomen in fase 1. Als de alledaagse dingen geen ruimte meer in nemen ontstaat er ruimte. Bij mij werkt het zo dat ik in mijn vakantie even een pas op de plaats maak. Even reflecteren. Ik pak de onderdelen op, bekijk ze en bedenk of ik er tevreden over ben of niet. Zo ja: mooi! Zo niet… Wil ik het op dezelfde manier voort zetten als ik straks terug ben van vakantie of wil ik het toch anders gaan doen en hoe wil ik dat dan doen?

En zodra ik alles een beetje heb bekeken, ontstaat er nog meer ruimte in mijn hoofd. Door naar de volgende fase.

 

3 Inspiratie

Net als met ademhalen: als je longen leeg zijn, gaan ze zich op een gegeven moment vanzelf weer vullen met lucht. En in mijn hoofd gebeurt dat ook. Als mijn hoofd leeg is komen de ideeën naar boven borrelen. Waar ik mijn aandacht vooral aan wil besteden. Waar ik me mee bezig wil houden. Waar ik energie van krijg.

En nu ik weer terug ben van vakantie, bruis ik weer van de energie en wil ik mijn nieuwe ideeën in de praktijk brengen.

 

Stap voor stap  

De verschillende fasen volgen op elkaar. Je kunt er niet een overslaan of half doen en dan alvast doorgaan naar de volgende. Er is dan nog niet genoeg ruimte. Het kan ook zijn dat je tijdens een vakantie alleen een deel van de eerste fase doorloopt of halverwege de tweede stopt. Hieronder geef ik een voorbeeld wanneer dat bij mij was. 

 

Stomme trein

Een aantal jaar geleden was ik op vakantie. Ik was er echt aan toe! Het werk wat ik toen deed paste niet meer bij me en veroorzaakte daardoor veel stress. En op vakantie zou alles wel goed komen en daarna kon ik er vast weer helemaal tegenaan. Maar in dat jaar duurde het heel lang voordat ik richting het ontstressen ging. Ik had veel moeite om los te laten. En toen ik het eindelijk een beetje had losgelaten, was dat maar voor zeer korte duur. Naarmate het einde van de vakantie naderde werd ik onrustiger en kwam er zelfs een steen in mijn maag. Het werd me heel duidelijk (fase 2: Reflecteren). Doordat ik even uit de ‘trein’ was gestapt, kon ik de trein goed overzien. En ik kwam er achter dat ik niet meer wilde instappen in dezelfde trein. Ik ben toen tijdelijk weer ingestapt, maar dat was voor zeer korte duur.

 

Jouw trein?

En hoe zit het met jouw trein? Ben jij tevreden met jouw trein, of ga jij stukjes trein anders aanpakken als je terug bent van vakantie?

 

Mocht je daar hulp bij nodig hebben,  dan kun je altijd contact met me opnemen. Dan plannen we een gratis skypegesprek of we maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek. 

 

Liefs, 

Denise

 

PS Je kunt altijd een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek voor lifecoaching.

 

PPS Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren? 

Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl

 

Meer informatie over de workshop 'ontmoeten', klik hier.

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

 

 

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter