Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2016-01-14

6 tips om goede voornemens vol te houden

Home > Blog vlog > 6 tips om goede voornemens vol te houdenGoede voornemens volhouden. Met deze 6 tips lukt het je.

 

De voornemens

Heb jij ook een mooi lijstje met goede voornemens? Dit jaar ga je het echt anders doen!

Even een kleine greep uit de lijst van populairste goede voornemens.

 

goede voornemens roskencoaching

  • Stoppen met roken
  • Afvallen
  • Meer sporten en bewegen
  • Minder alcohol drinken
  • Minder eten
  • Minder druk maken om dingen
  • Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen
  • Meer tijd aan jezelf besteden

Staan jouw goede voornemens er ook tussen?

 

Volhouden?... Lastig

De eerste week start je vol enthousiasme. Maar al snel vind je allemaal excuses om je niet aan de voornemens te houden. Het is echt slecht weer, dus geen rondje lopen of het is gezellig, dus dat drankje mag best. Of je hebt een rotdag gehad, dus je verdient de chips. De excuses stapelen zich op.

Op de korte termijn levert het even voldoening als je toegeeft aan je oude patroon. Lekker niet sporten, maar op de bank hangen of toch toegeven aan de koekjes. Maar al snel voel je je schuldig en voelt het als falen. Het schuldgevoel neemt toe.

 

Zo hou je het vol

Hoe zorg je ervoor dat je je goede voornemen blijft volhouden? Hieronder volgen mijn 6 tips.

 

1 Je toekomst helder voor ogen

Weet wat je wilt en waarom dit belangrijk voor je is. Dit versterkt je motivatie. Heb helder hoe de toekomst eruit ziet wanneer jij je doelen bereikt. Wees specifiek: Wat doe je dan anders? Hoe voel jij je dan? Wat is de impact op jouw leven en je omgeving? Hoe zou dat zijn voor je? Etc. Je motivatie is de kracht die je helpt om je doelen te bereiken en door te gaan wanneer het even tegen zit.

 

2 Benoem het doel positief

Zeg niet: ‘ik ga niet meer snoepen’, maar ‘ ik ga gezonder eten’. Je hersenen snappen het woordje ‘niet’ niet. Ze focussen op het woord ‘snoepen’ waardoor je, met je goede voornemen de hele tijd geconfronteerd wordt met het ongewenste gedrag. Dus formuleer het gewenste gedrag positief!


3 Betrek je omgeving erin.

Ervaring leert dat gedragsverandering vele malen effectiever bereikt wordt door het inschakelen van je sociale omgeving. Zij kunnen je herinneren, advies geven, helpen, steunen en feedback geven wanneer je niet doet wat je je voorgenomen hebt. Deel je dromen met mensen die achter je staan. Omring jezelf met positieve mensen die vertrouwen hebben in jou en jouw voornemens. Dit zal je eigen vertrouwen versterken.

 

4 Zoek een rolmodel

Wil je gezonder gaan leven? Zoek dan mensen op die gezond leven. Het is bijvoorbeeld lastiger vol te houden te stoppen met alcohol drinken als de mensen met wie je veel om gaat drinken. Breng veel tijd door met de mensen die jouw gewenste gedrag vertonen. Door te observeren leer je en bovendien word je geïnspireerd om ook te bereiken wat de ander al heeft bereikt.

 

5 Zet kleine stapjes

Zet kleine stapjes die je kunt bereiken. Dit geeft bevestiging, herinnert je aan je doelen en geeft je vertrouwen in het kunnen bereiken van de volgende stap. Je hebt bijvoorbeeld een streefgewicht voor ogen. Maak tussenstappen, bijvoorbeeld elke 3 kilo die je kwijt bent is er weer een (tussen)doel bereikt.

 

6 Beloon jezelf.

Bedenk vooraf iets waar jij jezelf mee wilt belonen als je een doel bereikt. Waar word jij blij van, wat doe je niet snel voor jezelf? Dan is dit een goede reden om jezelf hiermee te belonen. Heb je meteen iets om naar uit te kijken. Verwen jezelf en vier je succes.

 

De grootste beloning

En bedenk dat als jij je gedrag verandert en jij je doel bereikt, dit de allergrootste beloning is. Als jij bijvoorbeeld je streefgewicht hebt bereikt, zit je lekkerder in je vel, krijg je meer zelfvertrouwen. Voel je je prettiger bij bewegen en je kan eindelijk de kleren aan die je wil. Allemaal voordelen die het uiteindelijk gemakkelijker maken jouw nieuwe gedrag vol te houden. En uiteindelijk hoef je er niet eens meer bij na te denken, want dan is het jouw manier van leven geworden. Houdt dat voor ogen.

 

Wil jij ook meer controle over je eigen leven en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem gerust contact met me op ( stuur een mailtje naar info@roskencoaching.nl) en dan kunnen we tijdens een gratis (online) gesprek bekijken of ik iets voor je kan betekenen.

Veel succes met volhouden!

 

Hartelijke groet,

Denise

 

 Wil je meer lezen over doelen stellen? Lees dan ook: 

- Van dromen naar doen

- Het wiskundeboek en het behalen van je doelen

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter