Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2016-10-04

3 tips om je eigen bus te besturen

Home > Blog vlog > 3 tips om je eigen bus te besturenOverkomt het leven je? Het gevoel dat je er toch allemaal niets aan kunt doen? Lijkt het net of je de pech aantrekt en altijd het slachtoffer bent? 

Ken je iemand die zo denkt of denk je zelf zo? Alles wat je aandacht geeft groeit, dus kun je maar beter het positieve aandacht geven. Ik heb er vaker over geschreven (positief denken) en filmpjes over gemaakt (Waarom is negatief denken zo makkelijk?).  Maar wat kun je dan doen aan het gevoel dat alles je overkomt? 

 

volkswagenbus RoskenCoaching

 

Achter in de bus

Je kunt het vergelijken met een busrit. De mensen bij wie alles overkomt, gaan achterin hun bus van het leven zitten. Ze zien niet wat er gebeurd, hebben geen invloed op de richting waar de bus heen gaat. Zien de drempels niet, dus als de bus over een drempel gaat, zitten ze tegen het plafond. Erg ongemakkelijk. En ondertussen roepen naar de buschauffeur dat hij rustiger aan moet doen, dat hij een debiel is, of hij niet normaal kan rijden!

Vooral veel klagen, want dan heb je nog een beetje het idee dat je invloed kunt uitoefenen. 

 

Voor in de bus

Je kunt ook naar voren gaan en zelf op de plek van de bestuurder gaan zitten in de bus van je leven. Dan kun je zelf kiezen welke kant je op gaat, welke weg je neemt. En als er dan hobbels aankomen, kun je je er op voorbereiden, je snelheid aanpassen of er omheen sturen of het stuur gewoon even iets steviger vasthouden. 

Je neemt dan zelf de verantwoordelijkheid. En de hobbels verdwijnen daarmee niet, maar je ziet ze aankomen en je kunt invloed uitoefenen op hoe je er overheen gaat.

 

Situaties veranderen niet

De bus besturen is iets anders dan iedereen veranderen en elke situatie naar je hand zetten. Dat zou soms wel erg handig zijn. Gewoon op een knopje drukken en ..poef! het is anders. Was het maar zo. Ik wil af en toe ook wel zo’n knopje!

Je kunt de situatie niet veranderen, alleen hoe je er zelf mee om gaat. 

Stel, je ligt elke keer in de clinch met die ene collega. Dan kun je zeggen: ‘Maar die collega doet altijd dit en doet altijd dat. Als de collega nu eens zus of zo zou doen, dan is er niets meer aan de hand.’ Maar die collega kun je niet veranderen. Wat je dus wel kunt doen is veranderen hoe jij met die collega omgaat. Je kunt ook bijvoorbeeld zelf het gesprek aangaan met deze collega om het uit te praten of afspraken te maken. Of je kunt bij jezelf nagaan: ‘Waarom doet het me zoveel? Wat maakt dat ik zo reageer op die collega?’ En als je dat weet, kun je er wat mee doen. 

 

Maar hoe bestuur je dan je eigen bus? 

  1. Denk niet in problemen, maar in oplossingen. Als je voor een uitdaging komt te staan, stel jezelf dan altijd de vraag: "Wat kan ik doen om dit op te lossen?" Kom in actie!
  2. Positieve leerervaring. Gebeurtenissen kun je niet veranderen. Wel de manier waarop je tegen die gebeurtenissen aan kijkt. Daarmee verander je je gevoel daarover. Veel negatieve situaties zijn om te buigen in een positieve leerervaring. 
  3. Leef in het nu. Loop dus niet al op zaken vooruit, ga niet piekeren, niet alle ‘ wat als…’ scenario’s de revue laten passeren. Je kunt de toekomst niet voorspellen, zonde van je energie. Nuchter blijven nadenken zorgt er voor dat je hoofd rustig blijft, waardoor positieve gedachten meer ruimte krijgen. 
Dus kruip achter het stuur van je bus!
 

Warme groet, 

Denise

 

Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren? 

Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl. Dan plaats ik hem voor jou op deze website.

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter