Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2016-07-05

9 tips om de schoolvakantie te overleven

Home > Blog vlog > 9 tips om de schoolvakantie te overlevenNog een paar dagen en dan start de schoolvakantie bij ons in de regio. Even niet meer haasten in de ochtend, even niet de hele tijd op de klok letten voor het halen van en brengen naar school. Even geen gym, dansen, voetbal enz. Even de mogelijkheid om weer in je ‘natuurlijke ritme’ te komen. Meer tijd om leuke dingen te doen en even bij te tanken… vooral voor het kind. En voor jou? 

 

surfeiland roskencoaching

Ik moet eerlijk toegeven dat ik stiekem een beetje tegen de zomervakantie op zie. 6 weken lang mijn oudste weer thuis. Heel gezellig, maar ook vermoeiend. En in deze 6 weken gaan wij zelf niet op vakantie (die luxe hebben we nog even om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan). Dan kan 6 weken best lang zijn. 

 

Lang leve de gestolen uurtjes

Even een extra uitleg. Ik werk voornamelijk thuis voor mijn coachpraktijk. En ik krijg vooral veel gedaan in de 'gestolen uurtjes'. De uurtjes dat mijn oudste (4 jaar) op school zit en mijn jongste (net 1 jaar) op bed ligt. Dat zijn toch al snel gemiddeld 4 uren op een dag. Dan heb ik tijd voor de administratie, het uitwerken van trainingen, het schrijven van een nieuwsbrief enz. en ook heel belangrijk, even tijd voor mezelf! 

 

Dag gestolen uurtjes

In de schoolvakantie vallen de 'gestolen uurtjes' weg. Als de jongste op bed ligt, is er niet automatisch de mogelijkheid om achter de pc te kruipen en even ongestoord meters te maken of even iets voor mezelf te doen. De oudste kan zichzelf gelukkig wel goed vermaken, maar altijd net niet op het moment dat het mij goed uitkomt. Ja, ik weet wel een manier om haar te vermaken… dat ding heet I-pad, maar om haar daar nu de hele vakantie achter de te zetten, dat druist toch tegen mijn opvoed waarden en normen in. 

 

Frustratie!

Nu kan ik me vooraf heel erg druk gaan maken. Het voornemen vasthouden hetzelfde werktempo aan te houden in de schoolvakantie, stug mijn eigen ding blijven doen, zeer gefrustreerd raken als het niet lukt, sacherijnig worden, noem het maar op. Gevolg is dat ik niet blij ben, mijn frustraties op mijn kids afreageer en alleen maar loop te mopperen. Daardoor zijn mijn kids ook niet blij, gaan jengelen, zeuren enz. Conclusie: iedereen ongelukkig. Leuk! Vakantie! 

Dat wil ik dus niet! Ik kan nu wachten totdat het zover komt, maar ik kan ook actie ondernemen. Ik kies voor actie ondernemen. 

 

9 tips om de schoolvakantie te overleven. 

  1. Goede voorbereiding is het halve werk: Bedenk vooraf verschillende activiteiten. Maak een 'vakantiemand' met (nieuwe) knutsels, leuke boekjes, kleurplaten, buitenspelletjes enz. Dan zit je niet: wat moeten we nu weer, maar kun je zo uit je lijstje/mand erbij pakken. Voorkomt verveling en zeuren. En je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je allebei (kind en jijzelf) iets voor jezelf gaat doen. 
  2. Doe geen dingen half. Besteed aandacht aan waar je mee bezig bent. Leef in het nu. Dus als je afspreekt met je kids: ' En nu gaan we iets leuks doen.' Wees er dan ook bij en ga niet ondertussen je mail bekijken, nog even je facebook bekijken, even whatsappen, nog even dat… 
  3. Pas je werktijden aan: Ik schroef mijn werktijden terug naar haalbare uren. Dus in plaats van tijdens beide slaapjes achter de pc kruipen, dit doen tijdens 1 slaapje, als dit mogelijk is. Als je opvang hebt voor de dagen dat je werkt in de vakantie is dit niet van toepassing. Maar je kunt het wel toepassen op bijvoorbeeld het huishouden. 
  4. Pas je doelen aan. Ik kan heel leuk hetzelfde willen bereiken in minder tijd in de schoolvakantie, maar dat is niet realistisch. Het gaat toch allemaal even wat minder snel met kids om je heen. Stel een paar doelen voor jezelf die je wilt bereiken en laat de rest even. De wereld vergaat niet als het blijft liggen. 
  5. Plan me-time in. Supergezellig, die kids om je heen, maar vergeet jezelf niet! Je bent leuker als je ook aan jezelf denkt. Dus pak af en toe dat boek, of neem een massage. Voor jou is het ook vakantie. 
  6. Hulp vragen mag. Heb je echt even behoefte om bij te tanken? Vraag of de kids een middagje bij een vriendje mogen spelen of een nachtje mogen logeren. De kids vinden het superleuk en jij hebt even je handen vrij. En je kunt het ook terug doen.  
  7. Wees flexibel. Het gaat nooit zoals je van te voren had bedacht. Gaat het niet zoals het moet? Dan moet het maar zoals het gaat. 
  8. Doe leuke dingen. Doe dingen die je normaal niet doet. Ga er op uit, naar het strand, naar het bos, las een 'kinderen-zijn-de-baas-dag' in, doe een keer een bioscoopdag (hele dag film kijken) of een pyjamadag (hele dag in je pyjama lopen). Het is ten slotte vakantie.   
  9. Geniet! Geniet van de mooie momenten. En de cliché is echt waar: 'als je kinderen genieten, geniet je zelf ook'. 

Een heleboel van deze tips zijn ook buiten de schoolvakanties toe te passen. Heb jij ook tips om de schoolvakantie te overleven? Ik hoor ze graag! Dan kunnen we ze met elkaar delen en elkaar helpen. 

Eigenlijk komt het hier op neer.

Zorg dat je tijdens de schoolvakantie niet geleefd wordt, maar geef zelf richting en geniet!  

 

Wil je reageren of heb je ook tips om de schoolvakantie te overleven? Mail naar info@roskencoaching.nl en ik zet je reactie op de site. 

 

Fijne zomer!!!

 

Warme groet, 

 

Denise

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter