Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2016-06-21

AAAHHH, Ik heb het gedaan!!! Stap uit je comfortzone en groei!

Home > Blog vlog > AAAHHH, Ik heb het gedaan!!! Stap uit je comfortzone en groei!Het gevoel wat ik nu heb, heb ik een lange tijd niet gehad. Kriebels in mijn buik, of is het toch een knoop. Non-stop een onrustig gevoel. Gespannen spieren. Tegen misselijk aan. Dit gevoel herken ik van mijn afrijden en mijn scriptiepresentatie. Ik ben gigantisch buiten mijn comfort zone! Heb jij dat gevoel nog wel eens?


comfort zone Roskencoaching


Uit je comfortzone

Het gevoel wat ik hierboven beschreef, had ik de dag, oké week, voordat ik daadwerkelijk buiten mijn comfortzone ging. Wat heb ik dan gedaan? Ik heb een lezing gegeven van 1,5 uur over de ‘kracht van positief denken’ aan 60 deelnemers (ja, je leest het goed, 60!!!). Hoe gaaf was dat! Dat was voor mij wel even flink uit mijn comfortzone als je bedenkt dat ik vooral kleinschalige trainingen en workshop geef, waarbij er veel ruimte is voor interactie en de meeste tijd wordt besteed aan oefeningen waar de deelnemers zelf mee aan de slag kunnen. En dan ben je ineens 1.5 uur aan het woord, voor de groep!


Maar wat is ‘comfortzone’?

Maar wat is die ‘comfort zone’? Het is je mentale beeld van wat je wel en niet kunt. Binnen je comfort zone is het bekend. Je weet wat je kunt verwachten en je weet jouw rol hierin. Je voelt je er comfortabel, op je gemak en veilig. Dat gevoel had ik inmiddels opgebouwd bij het geven van een training. Altijd nog wel een beetje gezonde kriebels vooraf, maar van het geven van een training weet ik inmiddels dat ik het kan.


Veilig en vertrouwd.

Mensen willen het liefst in het veilige, vertrouwde blijven. Zowel bewust als onbewust. Ik heb er deze keer bewust voor gekozen om buiten die comfortzone te stappen, maar mijn onbewuste werkte niet echt mee. Mijn bewuste zei:  ‘Oh joh, dat is best, veel plezier.’ Mijn onderbewuste heeft van alles uit de kast getrokken om te voorkomen dat ik dat griezelige, onbekende ging doen. De innerlijke criticus (de muppet) in mijn hoofd riep op volle kracht allemaal vervelende dingen.‘ Straks klap je dicht’, ‘Je kan het niet!’ ‘Je bent niet goed genoeg!’ Elk rampscenario kwam voorbij. Gezellig, zo’n stemmetje. Die muppet doet zijn uiterste best om te voorkomen dat je die gevaarlijke, onzekere situatie aangaat.


3 stappen om met de muppet om te gaan.

Die muppet wil gewoon zijn zin. Hij wil dat je zegt: ‘ok, ik luister naar je, dan gaan we geen lezing doen. Ik blijf wel lekker thuis op de bank met een kop thee.’ Dat heb ik natuurlijk niet gedaan. Hoe ben ik dan met de muppet en die signalen van mijn lichaam omgegaan?


Stap 1 Erken de muppet

Je kan de muppet negeren, plakband op zijn mond plakken of hem opsluiten in de kast, maar daar gaat hij niet van weg. Hij gaat alleen harder zijn best doen om gezien en gehoord te worden. Dus erken dat hij er is. Dus is mijn geval heb ik erkend dat ik me onrustig voelde en dat de gedachte: ‘Je bent niet goed genoeg’ er was.


Stap 2: Waarom zegt de muppet wat hij zegt? Het enige wat de muppet wil doen is je beschermen. Zorgen dat je niet in onveilige situaties beland. Hij waarschuwt je voor mogelijk gevaar. De muppet is dus eigenlijk een verkapte beschermengel. Hij wilde mij zo graag bij die lezing vandaan houden. Dat is onbekend gebied. Je hebt het nog nooit gedaan, dus doe het maar niet.


Stap 3 Bedank de muppet.

Bedank de muppet. Hij past op je. Dank je wel voor deze waarschuwing. Ik heb je gehoord. Ik heb je signalen gemerkt. En nu ga ik weer verder.


IK HEB HET GEDAAN!

Ik heb het gedaan! De lezing gegeven. En ik kijk er tevreden op terug. En wat was het een heerlijk gevoel toen ik, na de lezing, weer in mijn auto zat en terug keek op de middag. IK HEB HET GEDAAN!!! En het is echt waar. Hoe ongemakkelijk het ook voelt. 

Alleen buiten je comfortzone kun je groeien.


Dus kijk waar jij misselijk van wordt, en ook al wil je het niet, doe het toch en GROEI!!!


Wil jij groeien? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek voor een individueel coachtraject.  Of schrijf je in voor een van mijn trainingen of workshops.  


Hartelijke groet, 

Denise

  

Heb je iets gehad aan dit artikel? Ik hoor het graag. 

 

Wil je reageren op deze blog? Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl. Dan plaats ik hem voor jou op deze website.

   

 


   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter