Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2016-06-14

Grenzen stellen: Ik kom er later op terug

Home > Blog vlog > Grenzen stellen: Ik kom er later op terugIk hoor het mezelf nog zeggen: ‘Ja hoor, geen probleem’, terwijl je denkt: ’NEE!!!’  Ken jij dat ook? 'Ja' zeggen en dat je jezelf daarna wel voor je kop kunt slaan. Ik heb zelfs een keer gehad dat ik 'Ja' zei voordat ik er erg in had. Had ik ineens een dubbele afspraak staan. Ga ik mezelf in allerlei bochten wringen om bij beide aanwezig te zijn en voel ik me ondertussen schuldig omdat ik bij de ene afspraak de hele tijd op de wip zit omdat ik eerder weg moet en bij de andere afspraak later ben. Kon ik mezelf maar in tweeën delen of nog beter, deze situatie in de toekomst voorkomen! Maar hoe doe je dat? 

ik kom er later op terig


Ik kom er later op terug…

In plaats van direct te antwoorden met Ja of Nee, kun je een van de volgende zinnen gebruiken: 

- Ik kom er later op terug.

- Mag ik daar even over nadenken.

- Ik laat het je weten.

- Ik heb mijn agenda niet bij me, ik kijk straks even. 

Met deze zinnen creëer je extra bedenktijd voor jezelf. 

 

Extra bedenktijd

Deze extra bedenktijd inlassen is erg handig als je twijfelt of wanneer ”ja” op het puntje van je tong ligt, maar je eigenlijk liever “nee” zegt. Je creëert tijd om even rustig na te kunnen denken voor jezelf of je het echt wilt.  Wat wil ik?  De volgende vragen kunnen je helpen om duidelijk te krijgen wat je zelf wilt. 

- Wil ik dit wel echt?

- Wat levert het me op als ik ‘Ja’ zeg?

- Waar moet ik ‘nee’ op zeggen wanneer ik hier ‘ja’ op zeg?

- Word ik blij van het verzoek of voelt het als een last?

- Ga ik spijt krijgen als ik het niet doe? 

- Is het de beste manier om op dat moment mijn tijd te besteden?

- Staat het in lijn met mijn doelen en waarden in het algemeen?

- Past het bij mij?

- Kom ik er verder mee?

Geef weloverwogen antwoord op de vragen. En wat is de uitkomst? Zeg je ‘Ja’ of is het antwoord ‘Nee’. 

 

Weloverwogen antwoorden

Nog een voordeel van even de tijd nemen is dat je na kunt denken over hoe jij je antwoord wilt formuleren. Ja zeggen is gemakkelijk, ‘nee’ zeggen niet altijd. Denk er even over na hoe je ‘nee’ wilt zeggen. Schrijf het op, oefen je antwoord en dan het belangrijkste: DOEN!

 

Vind je het lastig om ‘Nee’ te zeggen en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan kunnen we in een gratis kennismakingsgesprek bespreken hoe ik jou hierbij zou kunnen helpen.  mail me voor een afspraak. 

 

Warme groet, 

Denise

 

Heb je iets gehad aan dit artikel? Ik hoor het graag. 

Wil je reageren op deze blog? Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl. Dan plaats ik hem voor jou op deze website.

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter