Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2016-05-23

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? ken je kwaliteiten.

Home > Blog vlog > Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? ken je kwaliteiten. 

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Zie jij vooral uiterlijke en innerlijke minpunten van jezelf als je in de spiegel kijkt, of zie jij jouw positieve kanten? 

bomenreflectie in water roskencoaching

Je staat voor de spiegel, draait heen en weer. Je oog valt weer op de putjes in je bovenbeen en je haar heeft ook weleens betere dagen gekend. En dat is alleen nog maar op mijn uiterlijk gericht. Innerlijk is er ook een enorme criticus aan het werk die zegt dat je meer moet ontspannen, of juist harder moet werken (of allebei, die criticus maakt geen onderscheid), een betere moeder moet zijn, creatiever moet zijn enz. enz.  

 

Focus op het negatieve

Jammer he, die focus op wat je (nog) niet kan, wat je beter wilt doen of eigenschappen waar je eigenlijk niet zo blij mee bent. Als jij je focust op eigenschappen die je (nog) niet hebt, wordt je daar over het algemeen niet blij van. Het vervormt je zelfbeeld en het is niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen. Want alles wat je aandacht geeft groeit. We gaan de focus omdraaien.

 

Wat is jouw kwaliteit? 

Waar ben je wel blij mee? Waar ben je goed in? Wat is jouw kwaliteit? Maak eens een lijstje van persoonseigenschappen/karaktertrekken waar je juist erg blij mee bent. Wie weet ben je wel erg creatief, geduldig, kun jij je goed inleven, ben je stressbestendig… Wat zijn jouw kwaliteiten? 
Nu heb je daar een beter beeld van. Dan gaan we een stapje verder. We gaan op zoek naar jouw kernkwaliteit. 

 

Wat is een kernkwaliteit? 

Kernkwaliteiten zijn volgens bedenker Daniel Ofman de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wat je bent. Het zijn de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij ernaar gevraagd wordt. Welke eigenschappen maakt jou ‘JIJ’? Wat gaat bij jou als vanzelf en vind jij vanzelfsprekend? Wat is hetgeen waarbij anderen zeggen: Nou, dat vind ik zo knap dat je dat doet/kan! En waarbij jij het wegwuift met een opmerking: ‘ach, maar dat gaat vanzelf.’ Dat is jouw kernkwaliteit. Iedereen heeft een aantal van deze kernkwaliteiten. 

 

Kernkwaliteiten inzetten

De volgende keer als je in de spiegel kijkt, sta je bewust stil bij jouw kernkwaliteiten, door de kwaliteiten te benoemen tegen jezelf als je voor de spiegel staat. Gebeurt er iets? Ik zal eerlijk zijn, de eerste keer dat ik het deed kreeg ik de slappe lach en voelde me erg suf.  Je moet even volhouden, maar uiteindelijk zag ik een glimlach op mijn gezicht verschijnen en ging ik meer rechtop staan. Een prachtig effect: Vind jezelf mooi (innerlijk en uiterlijk), focus je daarop en je wordt nog mooier!

 

Warme groet, 

Denise

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter