Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2016-05-17

Wat is je persoonlijke grens?

Home > Blog vlog > Wat is je persoonlijke grens?Wat is je persoonlijke grens? 

 

Het is weer zo ver. Uitgeteld plof ik neer op de bank. Ik voel hoofdpijn opkomen, mijn schouders zitten vast en mijn hoofd blijft malen. Ik ben weer over mijn grens gegaan. 

 

Wat is een grens? 
Maar wat is nu eigenlijk ‘over je grens heen gaan? ‘. Daarvoor zoeken we eerst de definitie van ‘grens’ op in de dikke van Dale. Dan vindt je het volgende: scheidende lijn; de grenzen overschrijden, te ver gaan. Vooral het ‘te ver gaan’ is hier van toepassing. Maar wat is ‘te ver?’ Soms is het heel duidelijk wat de grens is. Heb jij ook wel eens bij het drie landen punt bij Vaals gestaan? Daar staan mooie lijnen op de grond getekend die de grenzen aangeven. Een persoonlijke grens is helaas niet zo duidelijk. Was het maar zo. Dan zou het een stuk gemakkelijker zijn om je grenzen te bewaken. 


Hoe ontstaan persoonlijke grenzen? 
Persoonlijke grenzen ontstaan door je opvoeding en je normen en waarden. Een persoonlijke grens is, zoals de naam al zegt, persoonlijk. Hij is voor iedereen anders. Wat voor de ene persoon grens overscheidend is, hoeft voor de ander helemaal niet zo te zijn. Doordat ze persoonlijk zijn ben jij de enige die ze in beeld kan krijgen. Dat kan niemand voor je doen. 


Over de grens gaan. 
De realiteit is dat we vaak pas door hebben dat we over onze grens zijn gegaan als het te laat is. Je lichaam geeft een signaal af, nadat je over je grens bent gegaan. Voor iedereen is dit signaal weer anders. De een krijgt hoofdpijn, de ander zere schouders, weer een ander krijgt last van zijn rug, gaat piekeren of kan moeilijk in slaap komen. Wat is jouw signaal? 


Waarom gaan we over de grens? 
Maar waarom laten we het zo ver komen? Er zijn zoveel rollen waar we aan moeten/ willen voldoen. Een goede partner/collega/moeder/, vriendin enz. zijn. We willen graag voldoen aan het geschetste beeld van de perfecte vrouw, de supervrouw die we onder andere zien op social media en televisie. Hierbij zijn we vaak zo druk bezig met willen voldoen aan de verschillende rollen, dat we onszelf vergeten. Wat wil jij nu eigenlijk? 

 

Dus vraag jezelf de volgende keer eens af als je uitgeput op de bank neerploft. Zit ik nu hier omdat ik iets gedaan heb waarvan ik dacht dat het van mij verwacht werd? Omdat ik andere blij en tevreden wil houden? Of zit ik hier door iets wat ik zelf wilde? 

En… wat is jouw antwoord?  

 

Wil je intensief met jouw vraag aan de slag? Dit kan in een individueel coachtraject . Mail of bel (0618915107) om een gratis kennismakingsgesprek af te spreken. 

 

Warme groet, 

Denise

 

Wil je niets missen? Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

 

Dank je wel voor jouw like op mijn facebookpagina

   

Gratis

Klik hier en ontvang mijn gratis eBook:
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter