Stoppen met pleasen

Zeg jij altijd ‘ja’ op (hulp)verzoeken en uitnodigingen alleen maar om anderen te pleasen? Ben jij diegene die iedereen altijd uit de brand helpt? Of degene die altijd overal bij is, omdat je niets wil missen? Voel jij je schuldig als je nee zegt, maar baal je van jezelf als je ‘ja’ zegt? Grote kans dat jij een pleaser bent.

Vind mij aardig!

Wil jij graag aardig gevonden worden? Ja? Dat is niet zo gek. Iedereen wil eigenlijk wel aardig gevonden worden. En pleasers doen dat door te zeggen wat anderen verwachten, anderen te geven wat ze willen en iedereen proberen tevreden te stellen. En bijkomend effect, als je de ander blij maakt voel jij je (heel even) goed. Maar besef je ook, je kunt nooit iedereen tevreden houden. Hoe erg je ook je best doet.

Conflict vermijden

Misschien please je graag anderen omdat je conflict uit de weg wil gaan. Je vindt het vervelend om iemand teleur te stellen of om in discussie te gaan over waarom je een bepaalde keuze maakt. Het idee dat iemand anders het niet met je eens is geeft je een vervelend gevoel. Dan please je uit angst.

Pleasen kost bakken energie

Pleasen kun je best lang volhouden. Maar eigenlijk doe je je anders voor dan dat je eigenlijk bent. Je zet het belang van de ander elke keer voor je eigen belang. En als je dat elke keer doet, gaat dat je flink wat energie kosten.

Daar zat ik dan, in een restaurant waar ik niet wilde zijn, met mensen die ik eigenlijk niet leuk vond het over dingen te hebben die me helemaal niet interesseerde. Na zo’n ‘gezellige avond’ waarbij ik me anders had voorgedaan dan ik ben, was ik helemaal kapot. Maar ze vonden me wel aardig. De energie die de goedkeuring van de anderen opleverde viel in het niets met de energie die het me koste om iets te doen wat ik eigenlijk niet wilde. En als je pech hebt, weet je na een tijdje niet eens meer wat je zelf wilt.

Voetveeg

De pleaser pleased om de goedkeuring van anderen te krijgen en zichzelf zo beter te voelen. De pleaser heeft anderen nodig om zich goed te voelen over zichzelf. Maar voor je het weet wordt er niet meer om je mening gevraagd of wordt het als vanzelfsprekend gezien. Je wordt als voetveeg gebruikt of omver gelopen. En dan ben je nog verder van huis.

Verschil pleasen en helpen

Er is een verschil tussen pleasen en gewoon vriendelijk helpen. Stoppen met pleasen betekent niet dat je opeens niks meer voor iemand mag doen. Check alleen wel voor jezelf of je iets doet omdat jij echt wil helpen of omdat een ander dat wil. Ben je bang voor de gevolgen als je iets niet doet? Dan is het waarschijnlijk pleasen in plaats van helpen. Door het verschil te leren, kan je betere keuzes maken voor jezelf.

Er is niets mis met voor andere mensen dingen te doen zolang het maar niet ten koste gaat van jezelf.

Pleasen overbodig

Als je zelf ziet dat je goed bent zoals je bent, dan heb je de goedkeuring van anderen niet nodig om je goed te voelen over jezelf. Dan wordt het pleasen overbodig.

Binnenkort een volgende blog met tips hoe je van het pleasen af kunt komen.

Wil je er nu al mee aan de slag? Je kunt altijd contact met me opnemen voor een kennismakingsgesprek. 

Hartelijke groet,

Denise

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *