Volg Mij:
Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn
Nieuwsbrief
2016-01-14

6 tips om goede voornemens vol te houden

Home > Blog vlog > 6 tips om goede voornemens vol te houdenKennen jullie dat? In je hoofd zit een mooi lijstje met goede voornemens. Dit jaar ga ik het anders doen!

Nummer 1 van de goede voornemens is afvallen en meer bewegen. Stoppen met roken staat op nummer 6.

 

vuurwerk

 

Enthousiaste start van het nieuwe jaar

De eerste week starten we vol enthousiasme. We nemen een abonnement op de sportschool, we schrappen alle koolhydraten uit ons menu, gooien dat pakje sigaretten in de prullenbak. Vol energie gaan we aan de slag met onze goede voornemens. Maar al snel vinden we allemaal excuses om niet naar de sportschool te gaan. Je hebt geen tijd, je bent moe, degene met wie je gaat sporten kan niet. De excuses stapelen zich op. Op de korte termijn levert het even voldoening als je toegeeft aan je oude patroon. Lekker niet sporten, maar op de bank hangen of toch toegeven aan dat koekje. Maar al snel voel je je schuldig en voelt het als falen. Het schuldgevoel neemt toe, want het was toch wel een duur abonnement of van de 3 kilo’s die er af waren is er alweer 1 bij, dan had ik het net zo goed niet kunnen doen.

Hoe zorg je ervoor dat je je goede voornemen blijft volhouden?

 

Hieronder volgen 6 tips.

 

1 Heb je toekomst helder

Weet wat je wilt en waarom dit belangrijk voor je is. Dit versterkt je motivatie. Heb helder hoe de toekomst eruit ziet wanneer jij je doelen bereikt. Wees specifiek: Wat doe je dan anders? Hoe voel jij je dan? Wat is de impact op jouw leven en je omgeving? Hoe zou dat zijn voor je? Etc. Je motivatie is de kracht die je helpt om je doelen te bereiken en door te gaan wanneer het even tegen zit.

 

2 Benoem het doel positief

Zeg niet: ‘ik ga niet meer roken’, maar ‘ ik ga gezonder leven’. Je hersenen snappen het woordje ‘niet’ niet. Ze focussen op het woord ‘roken’ waardoor je, met je goede voornemen de hele tijd geconfronteerd wordt met het ongewenste gedrag. Dus formuleer het gewenste gedrag positief!

 

3 Betrek je omgeving erin

Ervaring leert dat gedragsverandering vele malen effectiever bereikt wordt door het inschakelen van je sociale omgeving. Zij kunnen je herinneren, advies geven, helpen, steunen en feedback geven wanneer je niet doet wat je je voorgenomen hebt. Je omgeving ziet meer dan je zelf ziet. Heel belangrijk: deel je dromen met mensen die je bevestigen! Omring jezelf met positieve mensen die vertrouwen hebben in jou en jouw voornemens. Dit zal je eigen vertrouwen versterken.

 

4 Zoek een rolmodel

Wil je gezonder gaan leven? Zoek dan mensen op die gezond leven. Het is bijvoorbeeld lastiger vol te houden niet te roken als de mensen met wie je veel om gaat roken. Breng veel tijd door met de mensen die jouw gewenste gedrag vertonen. Door te observeren leer je en bovendien word je geïnspireerd om ook te bereiken wat de ander reeds heeft bereikt.

 

5 Zet kleine stapjes

Zet kleine stapjes die je kunt bereiken. Dit geeft bevestiging, herinnert je aan je doelen en geeft je vertrouwen in het kunnen bereiken van de volgende stap. Je hebt bijvoorbeeld een streefgewicht voor ogen. Maak tussenstappen, bijvoorbeeld elke 3 kilo die er gaan is weer een doel dat je hebt bereikt.

 

6 Beloon jezelf

Bedenk vooraf iets waar jij jezelf mee wilt belonen als je een doel hebt bereikt. Waar wordt jij blij van, wat doe je niet snel voor jezelf? Dan is dit een goede reden om jezelf hiermee te belonen. Heb je meteen iets om naar uit te kijken. Verwen jezelf en vier je succes.

 

En bedenk ook dat als jij je gedrag verandert en jij je doel hebt bereikt, dit de allergrootste beloning is. Denk bijvoorbeeld aan succesvol afvallen. Je gaat lekkerder in je vel zitten, krijgt meer zelfvertrouwen, kunt eindelijk dat leuke jurkje aan, voelt je prettiger bij bewegen, omdat het gemakkelijker gaat. Allemaal voordelen die het uiteindelijk gemakkelijker maken jouw nieuwe gedrag vol te houden. En uiteindelijk hoef je er niet eens meer bij na te denken, want dan is het jouw manier van leven geworden.

Houdt dat voor ogen.

 

Veel succes!

 

Warme groet,

Denise

 

PS Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren? 

Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl. Dan plaats ik hem voor jou op deze website.

 

PPS Je kunt altijd een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek voor lifecoaching

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
   

Gratis

Klik hier en ontvang 6 belachelijk simpele manieren om nee te zeggen.
Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter